В ОПУ прояснили мету опитування на виборчих дільницях

Читать на русском
Опитування в день місцевих виборів в Україні 25 жовтня не буде мати прямих юридичних наслідків. Це буде проявом демократії.

Опитування в день місцевих виборів в Україні 25 жовтня, яке ініціював президент Володимир Зеленський, не матиме прямих юридичних наслідків. Воно дасть можливість проявити певну форму демократії.

Про це йдеться в коментарі пресслужби ОПУ 13 жовтня щодо ініціативи Зеленського з проведення опитування на виборах.

В Україні 25 жовтня проведуть всеукраїнське опитування: реакція соцмережВ Україні 25 жовтня одночасно з місцевими виборами проведуть опитування. Українцям запропонують відповісти на п'ять запитань, яких – поки невідомо.

В ОПУ відзначили, що не тільки референдуми можуть використовуватися як засіб впливу народу на спрямованість державної політики.

«Опитування – інший інструмент. У кожного інструменту є свій сенс і юридичне значення. Запропоноване Президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими «експертами» та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями. Тобто держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників. Саме так працює істинна демократія», - заявили в Офісі президента.

При цьому у Зеленського уточнили, що опитування, яке хочуть провести 25 жовтня, на відміну від референдуму (згідно з Конституцією), не нестиме прямих юридичних наслідків.

Також в ОПУ додали, що в день виборів поставлять українцям ті питання, «які ніхто і ніколи не хотів ставити безпосередньо своїм співгромадянам в нашій країні». Які саме - Зеленський пообіцяв повідомити пізніше.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський сьогодні оприлюднив відеозвернення, в якому закликав українців 25 жовтня на виборчій дільниці «відповісти на 5 важливих питань».

Нардеп з фракції «Голос» Ярослав Железняк заявив, що закону для проведення опитування на виборчих дільницях немає. Рада його не схвалила.

«Слово і діло» розбиралася, що передбачає законопроект про опитування громадської думки на виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: