Вибори-2020: чи підуть з ВР нардепи, що балотуються на місцевих виборах

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

За підрахунками «Слово і діло» у місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня, візьмуть участь 45 народних депутатів України. Здавалося б, заявивши про такі наміри, вони автоматично поставили під загрозу власні депутатські мандати, які виборці довірили їм рік тому. Однак, політичний експерт Валентин Гладких вважає, що нардепи, які балотуються у місцеві ради, не складуть повноважень заради роботи на місцевому рівні. У коментарі «Слово і діло» він заявив, що такий крок слід сприймати як політичну технологію.

«Поряд з тим, щоб працювати народними депутатами, вони ще й беруть участь у місцевих виборах. Мені це видається дивним, бо вони вже отримали мандат довіри від виборця для того, щоб представляти їхні інтереси у Верховній раді, а тут вони чомусь вирішили спуститися рівне нижче й балотуватися на місцевому рівні. Мені така позиція видається дивною», - сказав Гладких.

Куди балотуються народні депутати під час місцевих виборівУ мери Києва балотуються три нардепи, по п’ять парламентарів збираються у місцеву владу Волині та Львівщини.

На думку експерта, з одного боку, така практика свідчить про те, що багато політичних сил не мають лідерів на місцях, а місцевим партійним осередкам не має на кого опертися в регіонах, тому народні депутати своєю участю намагаються вплинути на пізнаваність політичної сили, яку представляють.

«З іншого боку, навіть, якщо вони здобудуть мандат на місцевому рівні, від повноважень народного депутата ніхто не стане відмовлятися й ніхто не піде працювати у місцеві ради. Від цього я роблю простий висновок: вони просто виступають партійним локомотивом і спрямовують свою діяльність на підвищення рейтингу політичної сили», - сказав експерт.

На думку Гладких, народні депутати, які беруть участь у місцевих виборах намагаються вплинути на рейтинг політичних сил, які вони представляють.

«З точки зору політичних технологій, - це правильно, але з точки зору ставлення до своїх виборців – це не дуже красиво. У таких людей треба відразу запитувати чи готовий такий кандидат скласти повноваження народного депутата у випадку перемоги. Чи готовий він піти працювати в міську раду замість Верховної ради. Відповідь буде дуже простою. Тому, як виборець я думаю, що це – введення в оману», - пояснив Гладких.

Нагадаємо, «Слово і діло» склало повний список кандидатів в мери обласних центрів.

Також ми з'ясували, що перед місцевими виборами президент Володимир Зеленський став частіше їздити по регіонах України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: