Ризики для української економіки: чи існує альтернатива зовнішнім запозичанням

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

У найближчі роки ризики для економіки України дещо зміняться. Як попереджає Міністерство фінансів, істотний шок для економіки може бути викликаний погіршенням умов зовнішнього фінансування і зростанням безробіття. У коментарі «Слово і діло» експерт з економіки Андрій Блінов зазначив, що при найгіршому сценарії Україні треба знайти 500-600 млрд грн для фінансування та обслуговування внутрішнього боргу, якщо співпраця з міжнародними кредиторами опиниться під загрозою.

«Цей документ (звіт Мінфіну щодо загроз економіці – ред.) включає багато аспектів, які впливатимуть на бюджетну політику до 2023 року. Це дуже добре, що Міністерство фінансів повертається до ідеї середньострокового бюджетного планування та прогнозування і, відповідно, оцінює, які ресурси будуть у державній економіці, у державних корпораціях, так і з точки зору запозичень. На жаль, запозичення становлять велику частку в нашому бюджеті і якщо порахувати виплати за відсотками та за тілом, то можна виходити на те, що майже 60% витрат фінансується коштом запозичень. Це – найвпливовіший фактор державного бюджету, але в цілому, зрозуміло, що ситуація є складною і відповідає стратегії державного боргу, яка ухвалена», - сказав Блінов.

Глава Мінфіну назвав терміни візиту місії МВФМоніторингова місія МВФ має відвідати Україну в жовтні або листопаді. Зараз переговори ведуться в режимі онлайн.

Експерт зауважив, що наразі немає чіткого розуміння, якими чином буде співвідноситися стратегія управління державним боргом з тенденцією, які намічені у звіті.

«Одним з ризиків дійсно є співпраця з міжнародними організаціями. Мінфін про це прямо не пише, але ця дилема по тексту звіту проглядається: Мінфін планував переходити у гривневий борг, але після початку пандемії й різкого збільшення поточного дефіциту бюджету, було ухвалено рішення закривати інфляційний розрив саме за допомогою міжнародного фінансування. Тобто, кредитів від міжнародних організацій і, відповідно,– в доларах, євро чи іншій валюті, що не змушує емітувати гривню», - сказав Блінов.

Блінов зазначив, що у контексті створення бюджету на 2021 рік, ризиком є те, що Україні з поточним дефіцитом бюджету, доведеться шукати 500-600 млрд грн для фінансування та обслуговування внутрішнього боргу.

«Це великі кошти, бо якщо їх перерахувати в долари, то це сума приблизно в 20 мільярдів доларів на рік і, відповідно, джерела такого фінансування – дуже дискусійні. Мінфін запропонував у бюджеті на наступний рік позицію в 549 мільярдів гривень фінансувати через запозичення внутрішнього державного боргу і щодо цього багато фахівців озвучували свою критику. Тому, що ресурс ринку на сьогодні знаходиться на рівні 300-350 мільярдів гривень», - пояснив Блінов.

Блінов додав, що виходячи з цього, співпраця з МВФ, зокрема, - другий транш допомоги, залишається для України визначальним.

Раніше голова Мінфіну назвав терміни візиту місії МВФ.

Також в Мінфіні назвали причину паузи в переговорах з МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: