Бюджет на 2021 рік: чи продовжиться співпраця з МВФ

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

У п'ятницю, 18 вересня, міністр фінансів Сергій Марченко представив у Верховній раді держбюджет на 2021 рік. Зокрема, в проєкті бюджету закладається можливість співпраці з міжнародними партнерами. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Борис Кушнірук зазначив, що Україна не отримає в наступному році фінансової підтримки міжнародних партнерів через нереалістичні показники, закладені в бюджеті, та сумнівні історії навколо НБУ та НАБУ, незалежність яких може опинитися під загрозою.

«Насправді, коли розглядається бюджет в першому читанні, мене цікавлять не конкретні цифри, які будуть гарантовано змінюватися. Для мене важливо, наскільки реалістичні дохідна частина й видатки. Тому що це відображає саму політику та підхід», – сказав Кушнірук.

Він додав, що, враховуючи те, що дохідна частина завищена, закладений курс валют, який навряд чи буде відповідати дійсності в наступному році, дозволить збалансувати бюджет та гарантувати виконання бюджетної частини.

Держбюджет, САП і скандал з хабарем: як пройшов тиждень у РадіВерховна рада ухвалила заяву щодо Білорусі, призначила членів комісії з відбору керівника САП і розглянула проєкт бюджету.

«Кажуть про співпрацю з МВФ, але цього не буде. Сукупність дій української влади вказує на те, що хоча й продовжуються мантри про те, що уряд розраховує на ці гроші, я впевнений, що нічого не буде. На таку ситуацію дуже вплинули історії навколо Національного банку, НАБУ та історія з комісією САП – все це підриває довіру міжнародних партнерів до України. Наші партнери, хоча й можуть казати загальні фрази, але грошей нам можуть більше й не дати. Плюс до того, я не впевнений, що МВФ погодиться із дефіцитом державного бюджету, який ми закладаємо, зі збільшенням заробітної плати», – наголосив Борис Кушнірук.

Насамкінець експерт припустив, що в такому разі співпраця з міжнародними партнерами, яка розпланована в бюджеті, під загрозою.

Нагадаємо, у першому читанні бюджет повинні ухвалити в жовтні (у другому – в листопаді), до того часу проєкт може істотно змінитися.

Поки ж доходи закладені на рівні 1 трлн 71 млрд грн, витрати – 1 трлн 331 млрд. Якщо вірити Кабміну, у наступному році нас чекає зростання ВВП і зміцнення гривні.

«Слово і діло» проаналізувало, на що і в якому обсязі в 2021 році планують витрачати бюджетні кошти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: