Україна приєднується до санкцій ЄС проти Білорусі: як це позначиться на двосторонніх відносинах

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Україна планує приєднатися до санкцій Європейського союзу проти Білорусі, продемонструвавши, тим самим, політику солідарності з країнами Європи та білоруським народом, як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. У коментарі «Слово і діло» політолог Дмитро Купира пояснив, що Україна буде продовжувати виконувати двосторонні зобов’язання, контакти на високому рівні будуть обмежуватися через політичний протест щодо результатів президентських виборів у Білорусі.

«Коли Україна приєднується до санкцій ЄС проти Білорусі це показує те, що ми в команді європейських країн, які поважають права людини, вибір народу й чесне волевиявлення. По-друге, ми показуємо свою солідарність із білоруським народом у намаганнях вільно обрати легітимну владу», - сказав Купира.

Попри це, експерт впевнений, що приєднання України до європейських санкцій проти Мінська не вплине на двосторонні відносини.

ЄС ввів у дію санкцій проти БілорусіЄвросоюз ввів у дію санкцій проти Білорусі. На сьогодні у списку санкцій перебувають 40 чиновників.

«Крім того, враховуючи те, що білоруська влада втратила свою легітимність, позиція України стосується політичного рівня, але це не означає, що це якесь недружнє ставлення до країни. Це не означає, що Україна відмовляється від попередньо взятих на себе зобов’язань, але контакти із владою, яку не підтримує білоруський народ, будуть зведені до мінімуму», - пояснив експерт.

Нагадаємо, Україна не визнала Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Позиція України щодо ситуації в Білорусі повністю збігається з позицією країн ЄС.

Крім України, заяву про невизнання Лукашенка легітимним президентом зробили в США, Канаді, Німеччині, Польщі, Литві, Латвії, Естонії, Словаччині, Чехії та Данії.

Таємна «інавгурація» Олександра Лукашенка пройшла 23 вересня у Мінську. Вона спровокувала масові акції протесту по всій країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: