Як Міша поховав Гену. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Тиждень тому харківський мер розбурхав місцеві, та й не тільки місцеві політичні кола. Геннадій Кернес, і без того сильно нездоровий після важкого поранення у 2014 році, підхопив коронавірус, і хвороба протікала в дуже важкій формі. З дитинства вірний друг Павло Фукс організував спочатку приїзд ізраїльських фахівців до Харкова, згодом за їх рекомендацією Кернеса терміново переправили в Берлін до клініки «Шаріте», за підтримки того ж Фукса.

За місяць до місцевих виборів намічалася сенсація: з участі в них міг вибути єдиний реальний претендент на свій власний пост. Учора ще нереальні розправили плечі і стали зважувати свої шанси. Посуворішали мерські, раптом особливо гостро відчули крихкість свого становища. Якби було кому, сильно задумалися б і на Банковій, адже не тільки в Харкові, але в усьому стратегічно важливому регіоні багато, небезпечно багато зав'язано на Геннадії Кернесі. Як організм, що міцно підсів на наркотик, Слобожанщину може боляче скорчити, якщо вона різко зіскочить зі старої залежності. Потім, може, і вичухається, а, може, й ні, але на самоплив цей процес точно відпускати не треба.

І ось у цій раптовій ситуації несподівано на картинці з'являється ще один харківський мер, зрозуміло, колишній. Про свою реєстрацію кандидатом у мери Харкова оголосив Михайло Добкін, який вже побував на чолі міста у 2006-2010 роках. Особлива тонкість у тому, що тоді мером його фактично зробив Геннадій Кернес. В Україні і ближніх просторах фурор справило відео, що зафіксувало, як «Гепа» натаскує «Допу» при записі рекламного ролика. Пів десятка безсмертних мемів пішло в народ і продовжує жити своїм життям, хоча тісна дружба Добкіна і Кернеса давно залишилася в минулому.

Вибори мера Харкова: основні кандидати на пост міського головиУ Харкові знайти достойного та сильного конкурента Геннадію Кернесу не просто. Основна боротьба розгорнеться не стільки за крісло мера, скільки за мандати в міській та обласній радах.

До речі, друг Гена точно так само активно допомагав другу Міші обратися до парламенту у 2002 році, давши старт його яскравій і безглуздій кар'єрі: з депутатів у мери, при тому, що секретар міськради Кернес тримав всі процеси під своїм контролем, із мерів у губернатори при Януковичі, звідти в кандидати в президенти від Партії регіонів, це у 2014 році, коли партія, власне, і припинила своє існування. Він знову із братом Дімою сходив до Верховної ради, але у 2019 році за мажоритаркою в Харківській області не зміг піднятися вище третього місця. В яку саме мить Кернес вирішив триматися подалі від Добкіна, який закусив вудила і повірив у свій винятковий політичний талант, сказати складно, але наслідки відключення мізків великого комбінатора від тіла Михайла Марковича перед нами.

Добкін, незважаючи на свій, здавалося, унікальний досвід, нікому не знадобився, і він, щоб нагадати про себе, записав черговий ролик, даючи зрозуміти, що візьме участь у боротьбі за крісло, в якому зараз розмістився Віталій Кличко. Людині, вочевидь, нудно, а грошей багато (так, це відсилання до мему «Міша, у тебе обличчя нудне, тобі ніхто грошей не дасть»). Але повідомлення про важку хворобу колишнього друга змусило забути київські амбіції та ні, не рвонути до Берліна з букетом, а заявитися претендентом на місце потенційного небіжчика. Ні, звичайно, у своєму повідомленні про висунення він побажав Геннадію Адольфовичу якнайшвидшого одужання, але ми-то розуміємо.

Кажуть, німецькі диво-лікарі витягують харківського пацієнта, і за півтора-два тижні той повернеться, всупереч неприхованим очікуванням величезної кількості народу. Але інші ладно, а ось вчинок Міши він оцінить з гідністю.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: