Змішане навчання: які труднощі чекають на школярів

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

В Україні більшість шкіл працюватимуть у режимі змішаного навчання, заявив в.о. голови МОЗ Сергій Шкарлет. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Бала відзначив, що змішане навчання створить багато проблем передусім для батьків і не забезпечить усіх освітніх потреб дітей.

«Змішане навчання – це насправді проблема для батьків, а не для дітей. Це шлях у нікуди. Люди, які про це говорять, не усвідомлюють взагалі, що відбувається. Онлайн-навчання завдає великої шкоди з точки зору освіти», – сказав Бала.

На його думку, вплив на покоління учнів, які зараз відчули на собі нові підходи до навчального процесу, буде значним і реальний ефект буде помітним у майбутньому.

ВР рекомендує Кабміну виділити 6 млрд грн на доплати педагогамВР рекомендує Кабміну передбачити виплати 6 млн грн до зарплати педагогічним та науково-педагогічним закладам освіти державної та комунальної форм власності за додаткове навчальне навантаження в умовах дистанційного та змішаного навчання.

«З точки зору здоров’я дітей, звісно, треба якось обмежувати очне навчання. Але зараз це більше схоже на якусь профанацію. Я впевнений, що підхід мав бути іншим. Зараз можна було б зробити паузу, яка могла би бути можливим варіантом і з точки зору навчання, і з точки зору епідеміологічної обстановки», – пояснив експерт.

На його думку, онлайн-навчання не здатне забезпечувати всі потреби школярів.

«Онлайн-навчання може бути тільки інформаційно-просвітницьким. Інші потреби воно не здатне забезпечувати. Це не залежить від вчителя, бо має бути контакт. Діти повинні спілкуватися з ровесниками та набувати емпіричного досвіду. Це буде деградація, якщо це буде довго тривати. Це будуть зовсім інші діти з точки зору освіти», – резюмував Віталій Бала.

Раніше Кабінет міністрів України в середу, 16 вересня, дозволив роботу закладів освіти в «червоній» зоні та послабив обмеження для «помаранчевої» зони.

Також нагадаємо, ЗНО з української мови та літератури проходитиме в новому форматі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: