Розкол монобільшості: до чого призведе «політична розтяжка»

Читать на русском
Олег Голубенкополітичний експерт

У фракції «Слуга народу», яка стала першою в історії України монобільшістю в парламенті, існує можливість розколу. Голова фракції Давид Арахамія зазначив, що фракція перебуває в так званій «політичній розтяжці». У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Голубенко наголосив, що найгірший сценарій може завершитися розпуском парламенту та перевиборами.

«Монобільшість завжди була умовно «моно», тому що там спочатку були представлені багато груп впливу. Партія формувалася дуже різними людьми й в списку опинилися так само дуже різні люди. Відповідно, коли певні люди, які представляли певні інтереси, не змогли між собою домовитися й зіткнулися в протистоянні в цілій низці питань, це поставило під загрозу й голосування, й існування монобільшості», – сказав Голубенко.

Вибори восени: чи є ризик розпуску парламентуЧинна монобільшість у парламенті більш стійка, ніж коаліції попередніх скликань і парламенту не загрожує розпуск, вважає експерт.

Експерт пояснив, що основною проблемою залишається відсутність стратегічного планування, оскільки вірогідність розколу існувала від самого початку.

«У принципі, можливо, вони сподівалися, що їх це не торкнеться, і вони розділять сфери впливу. Але, як показує практика, оточення будь-якого президента не зберігається єдиною командою протягом довгого часу. Тому вони просто не відпрацювали очевидний сценарій вчасно», – відзначив експерт.

Голубенко додав, що в найгіршому разі це може завершитися розпуском парламенту.

«Це може завершитися або утворенням нової коаліції в парламенті, а якщо цього не відбудеться, то постане питання про розпуск парламенту й перевибори», – сказав політолог.

Раніше голова фракції «Слуга народу» повідомив, що друга хвиля коронавірусу не зупинить українську економіку.

Наші аналітики зафіксували в Давида Арахамії 159 обіцянок. З них він виконав 25, ще 114 – у процесі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: