Обрання керівника САП: постанова щодо членів комісії така ж, як попередня

Читать на русском
Порядок формування комісії не змінився, як і залишились незрозумілими критерії оцінки, яку вона дає.
Слово і діло

Постанова Ради щодо членів комісії, яка обиратиме керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що була проголосована в середу, нічим не відрізняється від попередньої, коли обирали Холодницького. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив генеральний директор аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник.

«Фокус суспільства спрямований не в той бік. Оскільки порядок формування цієї комісії так і залишився незрозумілим, як і потім оцінка, яку вона дає, не дивно, що виникає певне незадоволення. Там, де є невизначеність, завжди будуть претензії та спекуляції. Тобто зараз, скільки я не намагався спілкуватися з усіма, хто критикував цю постанову, єдина адекватна претензія – це те, що європейська спільнота не підтримує тих кандидатів, що є в списку», – зауважив Мельник.

За його словами, українці не повинні будувати власне несприйняття чогось тільки тому, що це не подобається європейським донорам. Адже, як європейська спільнота, так і США чи будь-яка інша структура, завжди переслідують власні інтереси, тому й Україні треба переслідувати суто свої інтереси.

«Єдине, що я бачу, що члени цієї комісії так чи інакше афілійовані до Офісу президента, що ставить під загрозу конституційну незалежність керівника САП. Але, на жаль, суспільство обурюється тим, що образили європейських донорів», – зазначив Микола Мельник.

На його думку, єдина претензія, яка є до всіх членів комісії, то це те, що вони не можуть пояснити, звідки взялися їхні статки.

Водночас на закиди про те, що в нинішній Раді «Слуга народу» голосує спільно з ОПЗЖ, можна нагадати, що «Слуга народу» так само спільно голосує з «Європейською солідарністю».

«До речі, минулого скликання 20% коаліції БПП та «Народного фронту» голосували з Опоблоком, але тоді чомусь ніхто не казав, що це державна зрада і що треба розпускати парламент», – сказав він.

Нагадаємо, Денис Шмигаль заявив, що загрози безвізовому режиму України з Євросоюзом через конкурс на посаду керівника САП зараз немає.

Також ми розбиралися з експертом: чи зміниться робота САП після звільнення Холодницького.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: