«Деталізація» мовної політики: що чекає на закон про мову

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Кабмін на засіданні в середу, 8 липня, призначив Тараса Креміня на посаду уповноваженого із захисту державної мови. В одному з інтерв’ю чиновник зазначив, що мовна політика потребує «деталізації». У коментарі «Слово і діло» політолог, кандидат політичних наук Ігор Петренко зауважив, що статус української мови переглядати не стануть, але зміни до чинного законодавства можуть бути внесені в частині квот медіаконтенту та мов національних меншин.

«"Деталізація" мовної політики, про яку говорить новий мовний омбудсмен, може стосуватися питання квот на радіо, на телебаченні. Я не думаю, що закон про мову будуть переглядати, але такі зміни можуть бути», – сказав Петренко.

За його словами, в парламенті зараз є багато голосів, щоб збалансувати мовну політику.

Мовне питання: передвиборчий тренд чи проблема, що існує?Обговорення мовного питання притаманне перевиборчому періоду, однак реальна проблема щодо цього в суспільстві також існує, вважає експерт.

«Це не означає, що обов’язково переглядатимуть статус української мови як державної. Будуть подавати такі зміни, як намагання України виконувати зобов’язання, які вона брала на себе та які цей закон не врахував. Скасування цього закону, який був ухвалений, у жодному разі не допустять, але, вірогідно, внесуть зміни», – пояснив політолог.

Він додав, що дискусії навколо мовної політики триватимуть, оскільки в суспільстві є на це запит.

«Його можуть спробувати збалансувати і в частині, щоб скасувати обмеження щодо медіаконтенту та мов національних меншин. Це політичне питання і стосується позиціонування себе перед виборцями. Але в такому разі треба закласти матеріальну частину в законопроект. Це створення курсів, засобів заохочення, розробка додатків на телефони тощо», – прокоментував Ігор Петренко.

Нагадаємо, раніше посаду мовного омбудсмена в Україні обіймала Тетяна Монахова. Вона була призначена на посаду в листопаді 2019 року.

Наприкінці квітня 2020-го пішла у відставку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: