Погоджувальна рада: за що фракції і групи готові голосувати 15-18 вересня

Читать на русском

Пленарний тиждень обіцяє бути насиченим. Завтра, 15 вересня, у Верховній раді повинні зареєструвати проєкт бюджету на 2021 рік, його розгляд планується вже в п'ятницю. З огляду на близькість місцевих виборів (а відповідно збільшену потребу політиків піарити себе) бюджетні баталії будуть гарячими. Що обговорювали під час сьогоднішньої Погоджувальної ради, розбиралося «Слово і діло».

Проєкт державного бюджету зареєструють у парламенті вчасно, підтвердив представник Кабміну Василь Мокан. До речі, Кабмін вже оприлюднив основні показники бюджету-2021. Розглянуть його в п'ятницю.

Завтра депутати повинні розглянути постанову щодо президентських виборів у Білорусі, а також законопроект про податкові пільги для креативних індустрій. На середу планується законопроект про заборону на використання пластикових пакетів, на четвер – законопроект про зниження ПДВ на експорт аграрної продукції.

У п'ятницю під час години запитань до уряду заслухають в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета, а також віцепрем'єра Олексія Рєзнікова. «З урахуванням початку роботи шкіл, з урахуванням непростої ситуації, в якій сьогодні опинилися вчителі, я думаю, що, можливо, варто було б запросити виконувача обов'язків міністра освіти для того, щоб послухати, як він бачить питання про зміну оплати заробітної плати вчителям і забезпечення шкіл усіма необхідними умовами роботи під час режиму карантину», – сказав спікер Дмитро Разумков. Рєзніков, у свою чергу, повинен буде розповісти про підсумки зустрічі радників «нормандської четвірки».

Після 15 жовтня в парламенті повинні зареєструвати законопроект «Про опозицію», проте, за словами Разумкова, пропозиції щодо нього від самої опозиції досі не надійшли. «Досі не надійшло пропозицій щодо закону про опозицію. Тому були запропоновані наступні терміни: до 1 жовтня ми опрацьовуємо текст, до 15 жовтня ми чекаємо пропозицій до цього законопроекту, після 15 жовтня цей законопроект реєструється, і після виборів, для того щоб зняти будь-яку політичну вмотивованість, політичні баталії, ми зможемо його розглянути в стінах Верховної ради України», – сказав спікер.

«Слуга народу» закликала ухвалити у другому читанні законопроект про водний транспорт, а також законопроект про електронні комунікації. Також у фракції попросили, щоб на комітет з питань охорони здоров'я частіше приходив глава МОЗ Максим Степанов. «Щоб він в інтенсивнішому режимі звітував про епідеміологічну ситуацію. Можливо, нам треба буде ухвалювати певні швидкі рішення. Також на цьому тижні ми чекаємо аналогічний проєкт швидких рішень від Центральної виборчої комісії. Вони в найближчі дні його внесуть, саме щодо коронавірусу й виборів», – зазначив Олександр Корнієнко.

«Європейська солідарність» зажадала створити тимчасову слідчу комісію щодо ситуації з «вагнеровцями», аналогічну вимогу висунув «Голос». «Наш колега Роман Костенко звернувся до всіх голів фракцій із проханням надати свого представника. Надали зараз свого представника «Європейська солідарність» і «Батьківщина». Тому, шановні колеги, ми вас чекаємо ще буквально кілька годин. Якщо ви не хочете брати в цьому участі, ми реєструємо свою ТСК у тому складі, який нам наданий», – заявив Ярослав Железняк.

В ЄС також вважають, що в парламент зі звітом повинен приходити не віцепрем'єр Рєзніков, а президент Володимир Зеленський, щоб розповісти про ситуацію в зовнішній політиці. «Я думаю, що період перерізання стрічок завершився, і настав зовсім інший відповідальний період, пов'язаний із ситуацією на сході, з ситуацією з COVID. І я думаю, що для нас стає зараз принциповим виступ президента зі щорічною доповіддю, де ми повинні розуміти політику зовнішню та внутрішню, політику щодо COVID. Це щорічна доповідь. Я думаю, кращого часу, як зараз, навряд чи можна знайти», – додав Сергій Соболєв від «Батьківщини».

Нагадаємо, як пройшов попередній тиждень у Верховній раді, можна почитати в нашому тексті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: