Юрист пояснив, чому Ляшка можуть як заарештувати, так і відпустити на поруки нардепів

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Бориспільський суд розглядатиме клопотання прокуратури про те, щоб колишнього нардепа Олега Ляшка взяли під арешт за бійку з парламентарієм від «Слуги народу» Андрієм Герусом. Сам Ляшко вважає, що справа проти нього сфабрикована і запевняє, що влада намагається заховати його під арешт за жорстку політичну позицію. Чи може Ляшко опинитися під вартою і що йому інкримінує прокуратура, «Слово і Діло» запитало у адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Нагадаємо, Бориспільська місцева прокуратура вручила Ляшку підозру за ч. 2 ст. 346 КК (погроза або насильство щодо державного діяча), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 4 до 7 років.

За словами Геннадія Дубова, на перший погляд всі необхідні ознаки складу злочину в бійці між Ляшком і Герус вбачаються, але визнати винним особу може тільки суд.

Ляшко і Герус побилися в аеропорту - відеоКолишній депутат Верховної ради восьмого скликання, лідер Радикальної партії Олег Ляшко і представник президента України в уряді країни, глава комітету Ради з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус побилися в аеропорту Бориспіль.

КК описує два види легких тілесних ушкоджень. У першому – йдеться про наслідки у формі короткострокового розладу здоров'я або незначної втрати працездатності.

Другий вид не припускає цих наслідків – це незначні фізичні ушкодження, тривалістю до 6 днів (синці, подряпини). Перший можна виключити, оскільки не має інформації про втрату працездатності потерпілим. Що стосується синців і подряпин, не можна виключати, що такі наслідки були.

«Диспозиція статті 346 КК України передбачає нанесення тілесних ушкоджень як середнього, так і легкого ступеня тяжкості, а також побої або вчинення інших насильницьких дій. Як бачимо, побої, не кажучи навіть про синці та подряпини, які підпадають під легкі тілесні ушкодження, вже утворюють склад злочину», – пояснив юрист.

Крім того, за словами Дубова, стаття передбачає подвійний об'єкт кримінально-правової охорони: перше – це авторитет органів державної влади, друге – здоров'я людини, що включає в себе абсолютно будь-які прояви насильства.

«Обвинуваченню необхідно довести, що насильство здійснювалося в зв'язку з виконанням потерпілим державної діяльності. З цим проблем не виникне, враховуючи, скільки Ляшко наговорив на камеру про діяльність нардепа від «Слуги народу», – вважає юрист.

Що стосується обрання запобіжного заходу, а прокуратура наполягає саме на арешті Ляшка, то тут все залежатиме від рішення суду.

«У цій ситуації суд може обрати будь-яку міру запобіжного заходу, оскільки йдеться про правопорушення, пов'язане з насильством. Суд має право, але не зобов'язаний, обрати утримання під вартою, як безальтернативний запобіжний захід. Але це не означає, що саме таким буде судове рішення. Теоретично суд може навіть відмовити в обранні запобіжного заходу, може призначити особисте зобов'язання, домашній арешт, взяття на поруки, заставу або взяття під варту», – пояснив Геннадій Дубов.

Тобто чи опиниться Ляшко в СІЗО, цілком залежить від рішення Бориспільського суду, але, на думку юриста, імовірніше, на розгляд приїдуть нардепи, попросять взяти колишнього колегу на поруки, і суд з розумінням поставиться до такого клопотання.

Нагадаємо, 6 листопада в залі офіційних делегацій VIP-терміналу аеропорту «Бориспіль» відбулася бійка між Ляшком і Герусом, відеозапис якої був викладений на сторінці лідера Радикальної партії в Facebook.

Ляшко звинуватив Геруса в лобіюванні російських інтересів в зв'язку з тим, що Верховна рада дозволила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. Сам Герус назвав подію провокацією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: