Протест шахтарів у Кривому Розі: чому галузь потерпає від постійних боргів

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

У Кривому Розі в знак протесту четверту добу під землею залишаються 29 гірників шахти «Жовтнева». Учасники акції вимагають підвищення зарплат, поліпшення умов праці і звільнення менеджменту підприємства. На поверхні також триває акція солідарності з гірниками. При цьому організатори акції не виключають, що на майбутньому тижні протест може переміститися до урядового кварталу в Києві. У коментарі «Слово і діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, зазначив, що борги перед шахтарями накопичуються через те, що більшість підприємств є збитковими.

«Це пов’язано зі збитковістю більшості шахт, які перебувають в управлінні Міністерства енергетики України і ця збитковість має під собою системні причини, які не можна вирішити просто, виплативши заборгованість за минулі місяці. Потрібно реструктуризувати галузь, а саме тих три десятки шахт, які перебувають в управлінні Міненерго», - сказав Рябцев.

Вугільна галузь: скільки в Україні та світі працює шахтНайбільше вугільних шахт, що працюють, є в Китаї, Індії та Туреччині. В Україні налічується 146 шахт, що функціонують.

Він додав, що борг по заробітній платі будуть постійно з’являтися до тих пір, поки галузь не буде реформована.

«Виплата боргів по заробітній платі не вирішить проблему тому, що в нас немає нормативної бази, яка б дозволила вирішити ці питання. Зокрема, це виникло не вчора. Ці проблеми замовчувалися впродовж десятирічь», - відмітив експерт.

Нагадаємо, 3 вересня стало відомо, що в Кривому Розі гірники шахти «Жовтнева» оголосили під землею акцію протесту з вимогами підвищити зарплату і повернути пільговий стаж.

«Слово і діло» аналізувало, чи вдалося Кабміну вирішити питання із заборгованістю перед шахтарями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: