Модернізація вугільної галузі: чи будуть закривати шахти

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

У Міненерго повідомили, що наступного року буде представлена програма модернізації вугільних підприємств, у тому числі із залученням іноземних інвестицій. Експерт з питань енергетики Сергій Дяченко в коментарі «Слово і діло» відмітив, що рішення про закриття шахт повинно ухвалюватися після того, як стратегія розвитку вугільної галузі забезпечить достатнє завантаження підприємств.

«Ці розмови тривають не один десяток років. Якщо ціна вугілля становить близько 70 доларів, то шахти переважно рентабельні. Тому краще займатися підтримкою їхньої діяльності, а не закриттям. Але все-таки це потрібно робити в комплексі розвитку нашої енергетики. Усе відбувається хаотично і навіть ті плани, які схвалюються, не виконуються», – сказав Дяченко.

За його словами, українська енергетика не готова до запровадження швидких змін.

Заборгованість перед шахтарями: чи вдалося Кабміну розв'язати проблемуПроблему постійних заборгованостей перед шахтарями можна розв'язати тільки через реструктуризацію галузі, у рамках якої буде закрита частина вугільних підприємств.

Водночас, на думку Дяченка, імпорт вугілля при тому, що в Україні добувається своє, негативно впливає на економіку підприємств.

«Треба подивитися, скільки нам вугілля треба і вже далі розвивати галузь відповідно до стратегії. Тому треба проаналізувати, скільки нам вугілля треба на перспективу 20-30 років, і це буде зважений підхід. Зараз більшість шахт може рентабельно працювати за умови достатнього завантаження. Якщо стратегія буде реалізована, то шахт може й бракувати. Тому рішення щодо закриття повинні ухвалюватися, виходячи з розвитку галузі», – прокоментував Сергій Дяченко.

Як відомо, 30 червня гірники почали безстрокову акцію протесту під Офісом президента в Києві. В ОПУ заявили, що планують виділити ще 1 млрд гривень на заборгованість перед шахтарями.

Нагадаємо, раніше глава Кабміну Денис Шмигаль заявив, що Україна вперше за довгі роки розрахувалася з боргами перед шахтарями, які працюють на державних шахтах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: