Заборгованість перед шахтарями: чи вдалося Кабміну розв'язати проблему

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Міністерство енергетики повністю ліквідувало заборгованість із заробітної плати перед шахтарями з бюджету. При цьому заборгованість, що стосується реалізації вугілля, досі залишається, заявила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у коментарі «Слово і діло» пояснив, що проблему постійних заборгованостей перед шахтарями може розв'язати тільки через реструктуризацію галузі, в рамках якої буде закрито частину вугільних підприємств.

«Кабміну потрібно віддати належне, що мільярди боргів були погашені. Це дозволило стабілізувати ситуацію на шахтах, принаймні припинилися акції протестів. Попередній уряд ігнорував проблеми державного вуглепрому. Ситуація з'явилася і накопичувалася. Це не сталося за три місяці Кабміну Шмигаля. Чи буде вирішена ця проблема системно, сказати складно. Довгі роки намагаються позбутися цієї проблеми і, як показує практика, навіть для 30 шахт, що працюють, цього не вдається зробити. Зараз на рівні Кабміну обговорюється два пілотних проєкти, на які уряд ФРН готовий виділити гроші, і ці проєкти будуть передбачати реструктуризацію цих підприємств і вирішення соціальних питань, зокрема», – сказав Марунич.

У Міненерго заявили про розрахунок за боргами перед шахтарямиМіністерство енергетики повністю ліквідувало заборгованість із заробітної плати перед шахтарями з бюджету, при цьому заборгованість, що стосується реалізації вугілля, досі залишається.

Експерт додав, що частина вугледобувних підприємств в Україні не здатні виробляти вугілля за собівартістю, яка забезпечила б достатній дохід.

«Хто ж платитиме за таке дороге вугілля? Потрібно поступово, з підтримкою з боку Заходу, зокрема ФРН, переходити до реструктуризації, у рамках якої, приблизно половину державних шахт доведеться або законсервувати, або закрити. Тоді ця проблема буде вирішена», – прокоментував Дмитро Марунич.

Як відомо, 30 червня гірники почали безстрокову акцію протесту під Офісом президента в Києві. В ОПУ заявили, що планують виділити ще 1 мільярд гривень на заборгованість перед шахтарями.

Нагадаємо, раніше глава Кабміну Денис Шмигаль заявив, що Україна вперше за тривалі роки розрахувалася з боргами перед шахтарями, які працюють на державних шахтах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: