Вугільна галузь: скільки в Україні та світі працює шахт

Читать на русском

Альтернативні джерела енергії розвиваються швидкими темпами, але традиційний видобуток вугілля все ще залишається актуальним в усьому світі. Тоді як в Європі вугільна галузь майже занепала, у Китаї продовжують активно видобувати «чорне золото». В Україні десятиліттями ведуться розмови про занепад вугільної галузі та необхідність закривати нерентабельні шахти, але, тим не менш, наша держава входить до 15 країн, де видобувають вугілля. «Слово і діло» пропонує подивитись, скільки вугільних шахт працюють у світі та в Україні.

За даними «Всесвітньої вугільної Асоціації» («World Coal Association» - «WCA»), за рахунок вугілля в усьому світі покривається близько 30% первинної потреби в енергії. В цілому завдяки вугіллю в світі виробляється близько 41% всієї електроенергії. Вугілля також використовується для виробництва 70% світового обсягу сталі. Щорічно у світі видобувається близько 7,8 млрд тонн вугілля.

З них майже половина видобувається в Китаї, де більша його частина і витрачається. Для порівняння: родовища в Південній Африці дають на рік близько 260 млн тонн вугілля. Майже чверть з них йде на експорт. У Південній Африці завдяки вугіллю покривається близько три чверті потреби в енергії.

Оскільки левова частка вугілля видобувається в Китаї, не дивно, що ця країна є лідером за кількістю шахт – понад 3 тис. копалень. За даними Всесвітнього статистичного щорічника з енергетики, у 2019 році китайці видобули 3,692 млрд тонн вугілля.

Майже однакову кількість шахт мають Індія (476) та Туреччина (740). Однак, порівнюючи видобуток вугілля, який дають ці шахти, стає зрозумілим, що індійські шахти більш «багаті». У 2019 році там видали на гора 745 млн тонн «чорного золота», тоді як у Туреччині – лише 84 млн тонн.

У цьому сенсі показово, що в США працює 46 шахт, які у 2019 році дали 640 млн тонн вугілля, а в Індонезії з 5 шахт, включаючи кар'єри відкритого типу, видобули 585 млн тонн.

В Австралії працює 94 шахти, з яких торік видали на гора 500 млн тонн вугілля. Натомість у Російській Федерації працює 187 шахт, з яких видобули 425 млн тонн.

У ПАР працює 122 шахти, як видобули 264 млн тонн вугілля у 2019 році. У Казахстані зі 100 шахт (усі приватизовані) – 117 млн тонн.

Щодо України, наразі в країні працює 146 шахт. З них 67 – на непідконтрольній території, 33 – державні, 46 – у приватній власності. У 2019 році, за даними Всесвітнього статистичного щорічника з енергетики, в українських шахтах видобули 27 млн тонн вугілля.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, в якому стані вугільна галузь в Україні та на якому рівні перебуває видобуток вугілля.

Також ми вивчали, скільки заплатила та заборгувала держава шахтарям із 2015 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: