Зарплата «в конвертах»: як виплачуватимуть після збільшення мінімалки

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Підвищення рівня мінімальної зарплати з 1 вересня до 5 тисяч гривень буде стимулювати зростання споживчого попиту, детінізацію зарплат, а також збільшить надходження до ПФУ. Водночас у коментарі «Слово і діло» заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський зазначив, що збільшення мінімалки призведе до зменшення виплат у конвертах, зростання цін на продукти та часткового скорочення співробітників.

«Попереднє збільшення було декілька років тому. Для тих людей, які отримують більше мінімальної заробітної плати, це не має значення. Якщо людина отримує більше й частину коштів отримує в конверті, то роботодавець, найімовірніше, підвищить до мінімальної суми, але навантаження зросте. Питання в тому, чи будуть зростати ціни на продукцію або реальна заробітна плата буде частково зменшена. Тому частина зарплати в конвертах може бути зменшена. Для частини працівників, які отримують якраз мінімалку, доходи трохи зростуть», – сказав Яблоновський.

Як змінювалася мінімальна зарплата за часів незалежності УкраїниВ Україні з 1 вересня планують підвищити мінімальну зарплату. Як змінювалися мінімалка, курс і ВВП за час незалежності країни.

Експерт додав, що підвищення рівня мінімальної заробітної плати не змінить кардинально ситуацію.

Однак, за його словами, ситуація буде відрізнятися в регіонах.

«Якщо мінімалка зростає, роботодавець повинен збільшити зарплату, але якщо попиту на продукцію немає, просто взяти і збільшити виплати неможливо. Треба або збільшувати ціни, або зменшувати реальну зарплату, або скорочувати співробітників. Тут питання в тому, що якщо це в Києві, то буде незначне збільшення, бо тут виплати набагато більші, а якщо взяти регіон чи село, там багато хто отримує якраз мінімалку», – пояснив Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, в Україні заплановано ще два етапи збільшення зарплати: з 1 січня 2021 року – до 6000 грн і з 1 липня 2021 року – до 6500 грн.

Підвищення мінімальної зарплати в Україні анонсував президент Володимир Зеленський.

«Слово і діло» аналізувало, як за часів незалежності України змінювалася мінімальна зарплатата як паралельно змінювався курс долара і реальний ВВП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: