Голова НБУ назвав наслідки підвищення мінімальної зарплати

Читать на русском
Підвищення мінімалки в Україні до 5 тисяч грн на місяць не матиме негативних наслідків для економіки та не призведе до зростання цін.
Фото: delo.ua

Підвищення «мінімалки» в Україні до 5 тисяч грн на місяць не матиме негативних наслідків для економіки та не призведе до зростання цін.

Про це заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко в інтерв'ю виданню РБК-Україна, опублікованому в понеділок, 17 серпня.

«Зараз дуже популярна тема - обговорювати вплив підвищення мінімальної зарплати на інфляцію. Але скажу вам, що підвищення зарплати з 4700 до 5000 грен практично не позначиться на загальному рівні інфляції», - сказав він.

Водночас підняття мінімальної зарплати до 6500 грн у 2021 році вплине на ціни менше, ніж у 2017 році, коли мінімальну зарплату підняли з 1600 до 3200 грн, припустив голова НБУ.

«Це дискусійне питання. Зараз через загальний низький попит в умовах коронакризи цей ефект на ціни буде істотно меншим, ніж у 2017 році. Рівень заощаджень населення знизився, а підприємства поки зберігають досить песимістичні очікування і не прогнозують зростання продажів», - зазначив Шевченко.

Водночас, за словами голови НБУ, підвищення мінімальної зарплати підтримає внутрішній попит - а, відповідно, й економіку, на етапі відновлення після кризи.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський попросив скликати Раду на позачергове засідання 25 серпня, щоб ухвалити закон про збільшення «мінімалки» до 5 тисяч гривень з 1 вересня 2020 року.

«Слово і діло» розбиралася, на скільки зросте рівень зарплати після збільшення «мінімалки», а також що з цього приводу раніше обіцяли політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: