Ситуація в Білорусі: як протести можуть вплинути на Україну

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Глава держави Володимир Зеленський заявив про те, що події в Білорусі можуть істотно вплинути на Україну. Політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко зазначив у коментарі «Слово і діло», що українська сторона повинна прогнозувати розвиток подій у Білорусі з політичної, економічної та військової точок зору.

«Дуже добре, що нарада на цю тему відбулася за участі президента. Тут треба звернути увагу на такі моменти: політичні, військові та економічні. Якщо ми беремо політичну складову, то, звісно, розуміємо, що Росія може скористатися слабкістю Білорусі, протистояннями на вулиці й поглинути країну до складу Союзного утворення. Звичайно, фактор присутності Росії – це політична загроза. Далі – це військова складова, тому що в Білорусі на південному заході є низка військових аеродромів, які цікавлять Росію, де росіяни так чи інакше вже присутні. А для нас це фактично загроза. Ще один економічний момент, на фоні того, що страйкують підприємства може збільшуватися торговельний обіг і це впливатиме на торговельно-економічну співпрацю», – прокоментував Мусієнко.

В ООН закликали Білорусь вирішувати конфлікт шляхом діалогуКонфлікт між жителями Білорусі і владою, який виник після виборів президента, необхідно вирішувати за допомогою діалогу.

Він додав, що українська влада також повинна дослідити заяви Олександра Лукашенка щодо причетності України до організації протестів та щодо «недружніх кроків», а також щодо подальшої долі Мінського формату.

«Нам треба буде визначитися: визнаємо ми перемогу Лукашенка чи ні. Треба зробити про це чітку заяву. Це має бути чітко і зрозуміло: або ми приєднуємося до позиції ЄС та закликаємо провести перевибори, або ми визнаємо й приєднуємося фактично до Росії та Китаю», – пояснив політичний експерт.

Олександр Мусієнко також наголосив, що, попри політичні заяви, Україна повинна привести в бойову готовність військові частини, посилити певні напрямки та провести військові навчання.

Нагадаємо, з вечора 9 серпня (в день виборів) почалися масові акції протестів із затриманнями.

А 14 серпня Білорусь передала Росії 32 раніше затриманих бойовиків «Вагнера», запит на видачу яких надсилала Україна. Пізніше бойовики були передані до РФ, а запити України проігноровані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: