Спрощення умов: що змінить скасування норми про страховий запас газу

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Кабмін установив розмір страхового запасу газу на 2020 рік у розмірі 0% від запланованих місячних обсягів продажів у наступному місяці. Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі «Слово і діло» відмітив, що в умовах профіциту дотримання норми щодо страхового запасу газу не має критичного значення, проте рішення повинні були ухвалити раніше.

«Відтоді, як в Україні запрацював ринок газу, ця норма існувала, але реально не виконувалась. Тобто спочатку сперечалися щодо відсотка: було 10%, обговорювали 20% тощо. Але норму фактично не виконували. Тому те, що зараз ухвалили 0%, фактично нічого не змінює. Це зумовлено тим, що зараз як в ЄС, так і в Росії, й Україні створена ситуація профіциту газу на ринку. Тому говорити про те, що буде криза… Теоретично, звісно, все може бути. Але об’єми газу в газосховищах не є такими критичними», – розповів Корольчук.

Ринок газу для населення: чи є ризик підвищення цінІз запуском ринку газу для населення ціни на газ збільшаться, оскільки на ринку не дотримані умови конкурентності та рівного доступу до ресурсу, вважає експерт.

Він пояснив, що наразі норма про страховий газ не вигідна бізнесу і, крім того, це рішення повинно було ухваюватися раніше.

На думку експерта, в умовах ринку газу змінюються також і умови, які мають орієнтуватися і на споживача, однак наразі «Нафтогаз» залишається монополістом. І в цих умовах страховий запас газу в будь-якому разі не накопичувався б.

«За великим рахунком, страховий запас – це нормальна практика для того, щоб гарантувати споживачу обсяг газу. Це робиться в разі, якщо компанія має, наприклад, 100 клієнтів і треба постачати газ, а виявляється, що щось сталося і комусь не вистачило. Тут виникає питання. Щоб не постраждав споживач і в теорії, і в практиці повинен існувати запобіжник у разі непередбачуваної ситуації», – прокоментував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, Україна наростила обсяг газу у своїх підземних сховищах. Станом на 10 серпня він збільшився до 23,294 млрд куб. м.

Як відомо, цьогоріч Україна оновила рекорд за запасами газу.

Нинішній сезон закачування стане найпродуктивнішим за всю історію українських газосховищ.

Також повідомлялося, що в Україні перевірятимуть якість скрапленого газу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: