Підготовка до опалювального сезону: чи зростуть ціни на газ

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Ціна на газ може підвищитися майже на 40% вже восени поточного року. Про це заявив глава правління компанії Андрій Коболєв в ефірі «Україна 24» у четвер, 6 серпня. У коментарі «Слово і діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зауважив, що порівняно з минулим опалювальним сезоном ціна не зросла, але газ дорожчатиме щомісяця до лютого.

«Якщо порівнювати з попередніми місяцями, то може ціна й зросла. Але, наприклад, якщо порівнювати з минулорічними цінами, то можуть бути навіть деякі зниження ціни. Якщо усереднювати. Зрозуміло, що для споживачів, які на собі відчули всі наслідки кризи коронавірусу, хотіли б менших цін, ніж вони є. У нас зараз ринок на етапі становлення і, на жаль, поки що не орієнтований на споживача», – сказав Рябцев.

Однак він додав, що ціна буде зростати до лютого й нагадав, що ціни перед опалювальним сезоном зростають щорічно.

«У лютому вона буде максимальною. Усім хочеться зниження, але ми маємо будувати або ринкову економіку, або повертатися до державного регулювання та Радянського союзу», – наголосив Рябцев.

Експерт зауважив, що подорожчання все-таки будуть відчутними через реформування ринку.

«Зараз «Нафтогаз» пропонує найкращі умови не лише для тих, хто використовує газ для приготування їжі, а й для підігріву води та в опалювальний сезон для опалення будинків. Значно кращі, ніж компанії конкуренти через більші ресурси. З одного боку, це добре, з іншого – погано, тому що за декілька років ми отримаємо монополіста в роздрібному сегменті», – підсумував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, у «Нафтогазі» встановили ціну на газ для населення в серпні на рівні 3,24 грн за куб. м, що на 9% вище, ніж місяцем раніше.

Раніше в «Нафтогазі» оприлюднили ціни на газ для промисловості з 1 серпня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: