Компроміси Кравчука: чи реально досягти миру на Донбасі

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Досягти повного припинення вогню на Донбасі можна за допомогою чотирьох шляхів: через переговори, дискусії, компроміси та поступки у відповідь. Так вважає голова української делегації на переговорах у Мінську Леонід Кравчук. Політолог Олег Лісний у коментарі «Слово і діло» зауважив, що попри заяви новопризначеного голови української делегації в ТКГ, реальні рішення будуть ухвалені на рівні президентів.

«У пана Кравчука від початку спостерігалася риторика про компроміси, з моменту призначення, але межу компромісу визначають громадянське суспільство і голова держави. І президент чітко усвідомлює ці «червоні» лінії. Це показала й нормандська зустріч. Тому будь-яка війна, якщо вона завершується в дипломатичний спосіб, то зрозуміло, що були компроміси. Якщо сторони націлені на завершення конфлікту, то стовідсотково одна сторона перемогти, а інша – програти, – не можуть. Мабуть, перший президент про це говорить, коли каже, що є місце для компромісу», – сказав Лісний.

Призначення Фокіна в ТКГ: про що зможе домовитися оновлена українська делегаціяЗаяви нових учасників української делегації у ТКГ уже суперечать Конституції, тому очікувати прориву від переговорів не варто, вважає експерт.

Експерт зауважив, що попри готовність української сторони йти на поступки, урегулювання конфлікту може відбутися при активних діях та відповідних кроках Росії.

«Ми повинні розуміти, що ТКГ – це потрібний майданчик, але все будуть вирішувати й глави «нормандської четвірки». Ми розуміємо риторику Кравчука, але останнє слово – за президентами. Тому треба більше слідкувати за заявами президента, але без бажання Путіна миру на Донбасі не буде. А Путін, як ми знаємо, компроміси не дуже полюбляє. Тому я сподіваюсь на те, що «нормандській четвірці» вдасться на це вплинути», – сказав він.

Лісний уточнив, що Леонід Кравчук має на увазі компроміси з боку обох сторін конфлікту.

«Компроміси в його розумінні – це дипломатичний крок, щоб налагодити сприятливу атмосферу для переговорів, але він нічого не вирішує», – підсумував Олег Лісний.

Раніше Кравчук пояснив включення Фокіна до ТКГ щодо Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: