Компроміси Кравчука в ТКГ: в яких питаннях Україна повинна залишатися принциповою

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Перший президент України Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Кравчук повідомив, що в рамках роботи в ТКГ готовий буде йти на компроміси. У коментарі «Слово і діло» голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран зауважив, що компроміси Кравчука не можуть стосуватися політичних питань, зокрема таких як проведення виборів восени на Донбасі та федералізації.

«Єдине, що мене насторожує в призначенні Кравчука в українській делегації ТКГ – це те, що він останніми роками дуже сильно працює у фарватері позицій Віктора Медведчука. Це мене насторожує. Ми знаємо позицію Медведчука, кума Путіна, ми знаємо, як він розуміє та бачить вирішення війни на Сході, бо вони просувають і захищають сценарій, який в інтересах Росії, а не України. Особисто я дуже хвилююсь, щоб поступки, про які говорить Кравчук, не були в інтересах Росії. Це в частині виборів восени, змін до Конституції щодо федералізації тощо», – сказав Таран.

Кадрові перестановки в ТКГ: як заміна українського представника вплине на переговориЗміна українського представника в ТКГ принципово не вплине на позиції сторін, але може надати поштовх перемовинам.

Він наголосив, що ризик полягає в тому, що Кравчук може взяти на себе політичні зобов’язання.

«За Кравчука Україна програла всі зовнішньополітичні протистояння з Росією. Це стосується і розподілу флоту, і здачі ядерного арсеналу. Тому я не розумію, як людина, яка здала всі наші геополітичні інтереси в протистоянні з Росією, зараз зможе ефективно захищати ці інтереси», – підкреслив політолог.

За його словами, зміна керівника української групи в ТКГ пов’язана із тим, що Офіс президента України, ймовірно, здійснює тиск.

«Кучма мав більш патріотичний вигляд на фоні Кравчука, тому я скептично ставлюся щодо цього. Кучма пішов через тиск президента Зеленського, і його намагалися підвести до певних компромісів, на що Кучма не пішов», – підсумував Віктор Таран.

Нагадаємо, президент України в 1994-2005 роках Леонід Кучма вдруге очолив українську делегацію в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі 3 червня 2019 року.

Раніше, в травні Володимир Зеленський на пресконференції в Маріїнському палаці розповів, що голова української делегації в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма просив зняти його з цієї посади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: