Призначення Фокіна в ТКГ: про що зможе домовитися оновлена українська делегація

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Перший прем’єр-міністр України Вітольд Фокін погодився брати участь у роботі ТКГ. Раніше стало відомо, що головою української делегації став перший президент України Леонід Кравчук. Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала сказав у коментарі «Слово і діло», що заяви нових учасників української делегації у ТКГ вже суперечать Конституції, тому очікувати прориву від переговорів не варто.

«В України може бути дві позиції: позиція капітуляції та позиція перемоги. У світі є два обличчя: перемога та капітуляція. Виходячи з цього, Кравчука та Фокіна запросили якраз не для перемоги. Єрмак у такий спосіб хоче перекинути на них відповідальність, щоб вони погодилися на ті умови, які висуває перед нами Росія. Все, що зараз там відбувається, це капітуляція під виглядом особливого статусу Донбасу, проведення виборів. Коли люди – і Кравчук, і Шокін – починають говорити про компроміси, то всі ці питання, які озвучуються, стосуються двох фундаментальних статей Конституції про територіальну цілісність та державний суверенітет. Якщо вони в цій частині до чогось закликають, вони вже порушують Конституцію», – прокоментував Віталій Бала.

Компроміси Кравчука в ТКГ: в яких питаннях Україна повинна залишатися принциповоюКомпроміси Кравчука не можуть стосуватися політичних питань, зокрема таких як проведення виборів восени на Донбасі та федералізації, вважає експерт.

Питання миру є особливо важливим для Зеленського та його оточення напередодні місцевих виборів, враховуючи значне падіння його рейтингу, додав політолог.

«У цій ситуації новопризначені люди можуть бути тими, хто це зробить. Тут врахують їхній великий політичний досвід і потім скажуть: дивіться, навіть вони нічого не зробили. З моєї точки зору, ефективності ТКГ буде не може. У цьому форматі можливе вирішення лише гуманітарних питань. Більше жодне рішення ТКГ не було виконано», – пояснив Бала.

Раніше Кравчук прокоментував лист Козака про припинення переговорів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: