Екстрадиція «вагнерівців»: навіщо Україні російські бойовики

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Україна направила Білорусі офіційний запит про видачу деяких затриманих на території республіки осіб, які входять до складу приватної військової компанії «Вагнер». Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий зауважив у коментарі «Слово і діло», що Україна повинна вимагати екстрадиції бойовиків ПВК «Вагнер», які мають українське громадянство, щоб посилити свої позиції в міжнародно-правовій площині вирішення конфлікту на Донбасі.

«У принципі, держави, які себе поважають, переслідують терористів, які вчинили теракт, і намагаються не дати їм нормально пересуватися країнами світу. Є базовий принцип: люди, які воювали проти України, повинні зрозуміти, що і з третіх країн їх рано чи пізно дістануть. Чудовий приклад для нормальних країн – держава Ізраїль. Один із елементів, щоб поставити себе, як країну, що у світі поважають і розуміють, що проти неї неконвенційно воювати. Може бути собі дорожче», – сказав Дикий.

Україна попросила Білорусь видати бойовиків «Вагнера»Україна направила Білорусі офіційний запит про видачу деяких затриманих на території республіки наприкінці липня осіб, які є членами приватної військової компанії Вагнер.

Експерт зауважив, що Білорусь бойовиків навряд чи видасть. На його думку, ситуація, в якій Київ та Мінськ говорять про екстрадицію бойовиків, в яких є українське громадянство, має на меті натиснути на Кремль, що мінімізувати втручання під час виборів. Хоча Україна була б зацікавлена в тому, що Білорусь на це пішла.

«Це обмінний фонд. Під час попередніх не надто продуманих актів обміну ми видали практично всіх цінних, хто в нас був, тоді як на російський території залишається величезна купа військовополонених та політичних в’язнів. На цей час у нас майже не лишилося на кого їх міняти. У цьому питанні «вагнерівці» могли би бути цінним обмінним матеріалом», – додав Євген Дикий.

Раніше стало відомо, що президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив запросити до Білорусі генпрокурорів Росії й України для розгляду в країні ситуації навколо затриманих бойовиків.

Напередодні це питання Лукашенко обговорив із президентом України Володимиром Зеленським.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: