Заборгованість за послуги ЖКХ: як можна розв'язати проблему накопичених боргів

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

За даними Держстату, найбільші борги українці мають за споживання природного газу. Причому щомісяця ця заборгованість зменшується і за пів року скоротилась на 6,6 млрд грн. У коментарі «Слово і діло» координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм ГМ «Опора» Тетяна Бойко відзначила, що комунальні підприємства повинні проводити системну роботу з неплатниками й це дозволить вирішити в досудовому порядку 80% боргів.

«Українці досить справно сплачують за комуналку, на рівні 95-97%, але це йдеться про борги, які тягнулися протягом 20-25 років. У нас заборгованість населення накопичена, але наша проблема – це борги ТКЕ, водоканалів перед «Нафотогазом», перед енергетиками. Вочевидь, що цей ланцюг треба розірвати. Наприклад, «Нафтогаз» у разі несплати виставляє ТКЕ штрафні санкції, коли вони вчасно не сплачують. Логічно, що такі штрафні санкції повинні перекладатися далі на людей, а так виходить, що люди можуть не сплачувати та їм за це нічого не буде, а підприємства повинні вчасно розраховуватися, так ще й пеню сплачують. Тому вони опиняються в пастці, і джерел для покриття цих боргів немає», – сказала Бойко.

ЖКГ на карантині: чи можуть виникнути перебої з комунальними послугами через боргиУ Києві загальна заборгованість за комунальними платежами вже становить майже 6 млрд гривень.

За її словами, питання боргів комплексне і робота повинна проводитися на всіх рівнях, зокрема з боржниками.

«Йдеться про роботу зі споживачами. Це пояснення, це системна робота з людьми, з населенням, як з клієнтом, але загалом проблема боргів існує», – додала експертка.

Також вона зауважила, що запровадження пені для населення може бути одним із кроків, але не основним.

«Тут основне питання в тому, як водоканали та теплокомуненерго будуть працювати з населенням щодо збору платежів. Потрібно розуміти портрет цього неплатника, хто ці люди. Практика показує, що з 80% із них можна працювати, і вони оплатять, є також люди, які хочуть платити й не можуть. З такою категорією треба укласти договір реструктуризації. Це вже дієвий інструмент. Також є люди, які не можуть і не хочуть. З ними теж треба говорити, пояснювати наслідки, можливо, спілкуватися з родичами. Але є значна кількість людей, які можуть платити, але не платять. З ними вже потрібно боротися в судах і пояснювати їм наслідки. Така робота загалом може зняти до 80% проблем», – пояснила Тетяна Бойко.

Раніше «Слово і діло» писало, що в Україні хочуть створити ЖКГ-інспекцію. Чи допоможе це споживачам, ми розбиралися з експертом.

Також ми писали, скільки українці заборгували за послуги ЖКГ у 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: