ЖКГ на карантині: чи можуть виникнути перебої з комунальними послугами через борги

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Карантин в Україні, який триває майже два місяці через епідемію коронавірусу, боляче вдарив по сфері житлово-комунальних послуг. У Києві загальна заборгованість за комунальними платежами вже сягає майже 6 млрд гривень. У коментарі «Слово і діло» експерт у сфері енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар припустив, що якби в країні не було карантину, то, можливо, споживачі зіткнулися б з деякими перебоями з наданням комунальних послуг. Однак зараз ситуація ускладнена карантинними заходами, скороченням економічної активності, внаслідок чого значна частина громадян просто позбавлена доходів і не може платити за рахунками.

Енергетик припустив, що в разі продовження карантину або відновлення його в жорсткому форматі ситуація може набути критичних форм. Він припустив, що багато в чому пом'якшення карантину з 11 травня спричинено страхом виникнення економічного колапсу.

Однак на цьому етапі, в умовах карантину і з врахуванням того, що громадяни позбавлені доходів, навряд чи дійде до якогось критичного сценарію через несплату рахунків.

«Навряд чи боржникам можуть відключити воду, світло або припинити вивезення сміття. Такий варіант неприйнятний передусім тому, що це спричинить ще й соціальне невдоволення, протести», – пояснив Гончар.

Оплата ЖКП: борги українців за комуналку в січні-лютомуУ період карантину українці масово перестали платити за комунальні послуги. Слово і діло подивилося, який рівень оплати був у січні-лютому.

Співрозмовник зауважив, що влада шукатиме способи, як покрити заборгованість за рахунок бюджету, незважаючи на те, що коштів не вистачає. Але все-таки перевага буде на те, щоб тимчасово покривати борги, ніж доводити ситуацію до відключення від послуги, зазначив енергетик.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» при цьому пояснив, що процес відключення не простий, застосувати такі заходи до одного споживача практично неможливо, тобто це призведе до масових відключень і тих, хто платить, і тих, хто не платить.

«Щодо електроенергії, то, у принципі, можна відключити конкретного неплатника, хоча там теж ситуація може бути різною... Якщо в сім'ї є неповнолітні діти? Таких споживачів не можна відключати. Тому навіть у цьому сегменті ситуація є неоднозначною. Тим більше все складніше щодо відключення водопостачання. Механізми, звісно, є, наприклад, перекрити каналізацію для окремо взятого житла. Однак на індивідуальному рівні ніхто цим займатися не буде. В Україні звикли діяти масово, за принципом, щоб іншим неповадно було», – пояснив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Співрозмовник уточнив, що перебої з наданням комунальних послуг або відключенням боржників можуть призвести до соціального вибуху.

«Виходить, що людей позбавили можливостей заробляти, виїзду за кордон через внутрішні та зовнішні причини і до того ж ще й вимагають покрити борги за комуналку під погрозами перебоїв тоді, як люди позбавлені доходів на те, щоб прожити», – прокоментував експерт.

На його думку, це шлях у нікуди, а, точніше, шлях спровокувати в країні соціальний вибух. Навряд чи влада піде за таким сценарієм, підсумував президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Борги українців за комуналку в січні-лютому – на інфографіці.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як держава має намір піклуватися про пенсіонерів під час карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: