Покарання для боржників за комуналку: чи можуть відключити послуги ЖКГ

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

У столиці України – Києві – рівень оплати комуналки опустився до п'ятирічного мінімуму. «Загальний рівень оплати за житлово-комунальні послуги в Києві на 27 березня не досягає 80%. Порівняно з лютим кияни заплатили на 10-15% менше. 80% – це п'ятирічний мінімум», – повідомили раніше в КМДА. Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко в коментарі порталу зазначив, що під час карантину влада обіцяла не відключати боржників від послуг, оператори зараз не турбують споживачів. У зв'язку з форс-мажорними обставинами це фактично їхня добра воля. У свою чергу, директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк пояснив, що проблема з боржниками в Україні серйозна, оскільки є категорія, для яких це не питання майнового стану, вони просто систематично не платять, а вплинути на боржників через судову систему дуже складно.

Сергій Дяченко пояснив, що навіть якби не було такого розпорядження влади, то процедурно відключати споживача від послуг ЖКГ за борги дуже непросто.

«Як, наприклад, відключити від води? По-перше, це вже за тиждень погіршення епідеміологічної ситуації. По-друге, як це технічно зробити? Проникати до житла без санкції суду, щоб відключити його від комунальної послуги, заборонено Конституцією. Навіть поліцейський не може перебувати на приватній території без санкції суду», – пояснив експерт.

Оплата ЖКП: борги українців за комуналку в січні-лютомуУ період карантину українці масово перестали платити за комунальні послуги. Слово і діло подивилося, який рівень оплати був у січні-лютому.

Енергетик також зауважив, що є обмеження за обсягами заборгованості. Якщо неплатежі не перевищують певного рівня, то «Нафтогаз» не має права відключати споживачів.

«Споживачі захищені», – констатував Сергій Дяченко.

При цьому Дяченко уточнив, що на боржників можуть подавати до суду. Найімовірніше, суд ухвалить примусове стягнення майна, цього заходу ніхто не забороняв.

У свою чергу, директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк підтвердив, що в усьому світі з боржниками борються через суд, включно з примусовим стягненням майна.

«Для початку – примусове стягнення рухомого майна. Справа може дійти до продажу квартири на аукціоні з першочерговим покриттям боргів, залишок повертають боржникові», – констатував Павлюк.

Експерт розповів, що подібні випадки були в Україні. Зокрема, у Львові квартиру продали через борги, погасили борг, на різницю купили будинок у селі, куди примусово переселили людей.

«Компанії, які надають послуги, регулярно сплачують штрафні санкції. Якщо не платять споживачі, то це максимум 3% на рік. Комунальні підприємства подекуди отримують 20%. Розрив величезний, судові процеси затягуються на тривалі роки. Процес примусового стягування повинен бути прискореним», – прокоментував Святослав Павлюк.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як держава має намір піклуватися про пенсіонерів під час карантину.

«Слово і діло» також пропонує подивитися прогнози експертів, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: