Київ та Мінськ посилили прикордонний контроль: чи є ризики дестабілізації

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Україна та Білорусь домовилися посилити контроль на спільному кордоні та про співпрацю між прикордонними відомствами після того, як в Білорусі були затримані близько 30 російських найманців ПВК «Вагнер» напередодні президентських виборів у республіці, які заплановані на 9 серпня. У коментарі «Слово і діло» експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий зауважив, що сьогодні ризики в тому, що до Білорусі можуть проникнути російські найманці з території Донбасу.

«Затримання російських бойовиків стало останньою краплею для тих, хто ще сумнівався, що Кремль вирішив замінити Лукашенка більш зручним кандидатом. Кремль робить не просто ставку на інших кандидатів на цих виборах, а, можливо, й виступить ініціатором масових заворушень. Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» показало, що Кремль розглядає навіть силовий переворот. Ми повинні допомогти Лукашенкові. І зараз йдеться не про загрозу з їхнього боку, а, найімовірніше, – з нашого, бо через наш кордон можуть просочуватися російські найманці до Білорусі», – сказав Дикий.

«Кримський сценарій» для Лукашенка: що робили бойовики ПВК «Вагнер» у БілорусіПоява найманців у Білорусі може бути пов'язана з прагненням Росії встановити контроль над цією країною.

За його словам, у разі зміни білоруського лідера на проросійського ставленика Кремль відразу розмістить військовий контингент, який стане черговою загрозою національній безпеці України.

«У цій ситуації неважливо, як хто ставиться до диктатора Олександра Лукашенка, як незмінного президента. Звісно, ми зацікавлені в збереженні статусу-кво. Звісно, було б краще якби Білорусь була цивілізованою країною, орієнтованою на Європу. З таким сусідом було би ще краще. Але такий варіант є суто теоретичний і на практиці він неможливий», – пояснив співрозмовник.

«За Лукашенка Білорусь залишається нейтральною країною в умовах українсько-російської війни. Інший варіант: приходить кандидат Кремля й починається розгортання російського військового контингенті й знаття обмежень на дії російських військових проти нас. Поки що ми можемо зіткнутися з російською армією в районі Донбасі, в районі нашого спільного кордону та в Криму», – зауважив Євген Дикий.

Наприкінці він додав, що якщо Білорусь втрачає Лукашенка і там запроваджується пряме правління з Кремля, то Україна отримає ще один величезний шматок кордону фактично з Росією та потенційний третій фронт.

Нагадаємо, вчора в Білорусі затримали 32 бійців російської приватної військової компанії «Вагнер». У білоруських правоохоронних органах заявили, що бійці ПВК прибули для дестабілізації ситуації в період передвиборчої кампанії в країні.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав ситуацію надзвичайною подією і вимагає від Росії пояснень.

Влада Білорусі вирішила перекинути військові сили на кордони, зокрема з Росією. Такі запобіжні заходи ухвалені на засіданні Ради безпеки країни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: