Платформа деокупації Криму: чи вплинуть нові учасники переговорів на Росію

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Україна планує створити новий формат щодо деокупації Криму, в якому повинні бути учасниками Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція та Німеччину. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час робочого візиту до Брюсселя. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов пояснив, що для гарантій створення нового формату необхідна згода зазначених країн, однак платформа може бути використана лише для додаткового тиску на Росію.

«Ця тема виникла раптово, бо раніше і кримські татари скаржилися, що тема пропала із порядку денного і те, що пан Шмигаль про це говорив у Брюсселі, – це спроби показати, що Україна намагається рухатися в цьому напрямку. У створенні такої платформи є сенс, щоб підтримувати тиск на Росію, але питання в тому, на яких принципах і на якому підґрунті це буде створюватися. Однак, якщо розмова була із представником ЄС (Джозефом Бареллом – ред.), то розмова про те, що туди увійдуть Франція, США, Німеччина і до того ж Велика Британія, розходиться з тим, з ким треба розмовляти. Вочевидь, треба розмовляти з лідерами цих країн, а не з Європейським союзом як інституцією. Хоча ЄС також можна було б долучити до такої платформи», – сказав Леонов.

Деокупація українських територій: хто може стати союзником УкраїниУкраїна повинна заручитися в питанні деокупації підтримкою Туреччини, Румунії та західних сусідів, вважає експерт.

Експерт пояснив, що така платформа може існувати як засіб тиску, але для її створення, треба гарантія, що заявлені країни братимуть у цьому участь.

«Поки це виглядає, як намір України, про який було проінформовано Європейський союз, бо якби Україна хотіла долучити туди ЄС як інституцію, були б зрозумілі причини цієї розмови. Поки що, на жаль, конкретики в цьому немає. До речі, варто також почекати, як на це відреагують Німеччина і Франція, чи згодні вони з цим. Якщо вони промовчать, то це також буде достатньо промовисто. Це означатиме, що до них із цією пропозицією ще не зверталися», – підсумував Леонов.

Нагадаємо, в середу, 22 липня, на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції, сторони ухвалили рішення з 27 липня 2020 року дотримуватися режиму повного й всеосяжного припинення вогню.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: