Деокупація Криму: чи потрібен новий переговорний формат

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Українська делегація під час візиту до Берліна обговорила питання деокупації Криму. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Горбенко зауважив, що питання деокупації Донбасу і Криму повинно розглядатися в рамках єдиного переговорного формату.

«Насправді, обговорювати Крим окремо від Донбасу – це дуже погана ідея, тому що вся війна на Донбасі починалася через одну тактичну мету: поки всі говорили про Донбас, Крим завжди був за дужками, і про Крим ніхто не згадував. Тому Донбас і не закінчується. Оскільки росіянам треба, щоб про Крим ніхто не згадував. Якщо їм вдасться винести Крим за дужки будь-яких форматів і санкцій, це повністю розв'яже Росії руки. Сподіваюся, наші дипломати чудово розуміють, що поки Україна заявляє про окупацію Криму, питання Донбасу буде відкрито», – пояснив Горбенко.

На думку експерта, всі переговорні формати є відображенням того, як йде війна і на цей час мало шансів просунутися у розв'язанні питання.

Переговори в Берліні: як зміниться політика ЄС щодо агресії РФ проти УкраїниЛінія сприйняття європейськими політиками конфлікту в Україні, яку формує Німеччина, найближчим часом не зміниться, вважає експерт.

«При цьому залишаються санкції. Це сьогодні єдине, що діє. Тому формат не має значення», – додав він.

За словами політолога, ситуація зміниться, якщо на Донбасі зміниться розстановка сил.

Експерт зазначив, що новий формат кардинально не змінить ситуацію, однак в інтересах України не розділяти переговори щодо Криму і Донбасу.

«Немає ніякого Криму і Донбасу окремо. Є агресія РФ. І тільки в цьому разі українська позиція є ефективною», – наголосив Андрій Горбенко.

Нагадаємо, у Берліні в середу, 13 травня, відбулися консультації щодо врегулювання ситуації на Донбасі, під час яких було досягнуто згоди про взаємні подальші дії.

Також повідомлялося, що Україна має намір ініціювати переговори щодо повернення Криму, проте це буде робитися не в рамках Мінських переговорів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: