Деокупація українських територій: хто може стати союзником України

Читать на русском
Микола Капітоненкокандидат політичних наук

Віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков під час зустрічі з віцепрем'єр-міністром з питань реінтеграції Республіки Молдова Крістіною Лєснік обговорив взаємодію в рамках Тристоронньої платформи з обміну досвідом у сфері реінтеграції територій, окупованих Російською Федерацією. Тристороння міжвідомча платформа повинна стати інструментом для обміну інформацією, досвідом і комплексом проблем. Кандидат політичних наук, доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Микола Капітоненко зазначив у коментарі «Слово і діло», що насамперед Україна повинна заручитися в питанні деокупації підтримкою Туреччини, Румунії та західних сусідів.

«Якщо ми хочемо повертати території, нам потрібно шукати союзників, які можуть бути зацікавлені в просуванні питання. Це навряд чи Грузія чи Молдова. Це повинні бути країни, які більш значні за своїми можливостями: Туреччина, Румунія. Із цими країнами треба шукати точки дотику. Також обговорювати проблеми з нашими західними сусідами: Угорщиною, Польщею. Необхідно заручитися підтримкою світових лідерів, зокрема США. Хоча, мабуть, це міг би бути й Китай. Тобто потрібно виходити з того, якими ресурсами володіють країни і наскільки їм це може бути цікаво», – пояснив Капітоненко.

Росія щорічно витрачає на Крим та ОРДЛО близько 5 млрд доларів – РезніковРосія виділяє з держбюджету на утримання тимчасово окупованих територій Донбасу й Криму щорічно близько 5 млрд доларів.

На його думку, формат обговорення та обміну досвідом тільки серед «постраждалих» країн не розв'яже проблеми.

«Ділитися досвідом можна з ким завгодно, питання в тому, чи допоможе це для вирішення наших питань, у тому числі й проблем Молдови та Грузії. Ситуації різні, загальне тільки те, що присутній російський вплив, а далі – різні контексти, вимоги, розстановка сил і таке інше. Тому я особливих перспектив не бачу. Є ще ГУАМ, де також намагалися займатися цими речами, щоб протистояти російській агресії. Цей підхід себе не виправдав», – зазначив політолог.

Капітоненко наголосив, що потрібно використовувати досвід успішних форматів і шукати союзників, які мають у своєму користуванні значні ресурси.

Передусім, на думку науковця, у стабільності в Україні можуть бути зацікавлені Румунія і Туреччина, тому українській владі варто створювати коаліцію із цими країнами.

«Не можна будувати коаліцію тільки на тій підставі, що є схожі проблеми. Якщо будувати коаліцію проти Росії, то це ГУАМ. І це ні до чого не призвело, і ми ходимо навколо тих ідей, які вже кілька разів не мали очікуваного результату. Це формат для розповідей, яка Росія погана. Як би ми та ці держави не хотіли відновити територіальну цілісність, порядок денний у кожної із цих країн свій. Тому таке об'єднання ні до чого не призведе», – пояснив експерт.

При цьому формат союзу з міжнародними партнерами повинен ґрунтуватися і навколо реальних інтересів інших країн.

«Є багато форматів, які дійсно могли б бути корисними. Це й ініціатива Трьох морів, і Організація Чорноморського економічного співробітництва. Але треба пам'ятати, що це все також було створено для вирішення інших питань: економічних, транзитних, торговельних, енергетичних. Ці ініціативи покривають проблеми мирного часу, тому потрібно бути сильною з економічної точки зору державою, щоб скористатися цими можливостями», – прокоментував Микола Капітоненко.

Раніше Резніков розповів, коли Україна відновить водопостачання в Крим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: