Прорив у ТКГ: чи вдасться «припинити стріляти»

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Прорив Мінського процесу полягає в тому, що ТКГ повернулася до пріоритету – умови безпеки на Донбасі. До цього існував наратив – спочатку політичні угоди, а потім інше, заявив віцепрем'єр-міністр, міністр реінтеграції Олексій Резніков. Політолог Андрій Горбенко в коментарі «Слово і діло» висловив думку, що досягти результату в переговорах без зміни розстановки сил неможливо, тому результати переговорів ТКГ не можна називати успішними.

«Сподіватися на домовленості з росіянами - не найкраща практика. Попереду серпень - серпень для Росії буде критичним часом для початку можливих бойових дій, тому оптимістично дивитися не варто. Тим більше, що припинення вогню не перше і не останнє, швидше за все. Це траплялося безліч разів уже. Більш того, з останніх подій ми бачимо, що терористи ведуть себе не гуманно, так би мовити. Тому, я б не став говорити про те, що останні переговори ТКГ можна називати якимось проривом. Реальний прорив може відбутися після якихось військових зрушень з будь-якого боку», - сказав Горбенко.

ТКГ погодила перемир'я на Донбасі з 27 липня (доповнено)Учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про повне припинення вогню на Донбасі з 27 липня.

Горбенко зазначив, що Офісу президента необхідно показати успіхи, тому чергове припинення вогню представляється, як переломний момент переговорів.

«Нічого в розстановці сил не змінилося, тому нічого не може змінитися в дипломатичному плані. Для того, щоб росіяни відмовилися від своїх інтересів, а на Донбасі вони переслідують свої інтереси, має відбутися щось дуже радикальне або всередині України або всередині Росії. Нічого такого не сталося», - зазначив експерт.

На думку Горбенка, і Мінський формат і «нормандські зустрічі» не здатні виробити рішень щодо врегулювання без змін в зоні конфлікту. Єдиний плюс форматів, каже експерт, це періодичне звільнення заручників.

«Мінський формат - це результат великої військової перемоги росіян на Донбасі. Для того, щоб цей формат змінився - дипломатії занадто мало. Потрібен фундамент - перемоги або поразки. Для зсуву необхідно поразки однієї зі сторін», - пояснив експерт.

Нагадаємо, в середу, 22 липня, на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) в форматі відеоконференції, сторони прийняли рішення з 27 липня 2020 року дотримуватися режиму повного і всеосяжного припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: