Цифрові сервіси для авіапасажирів: де будуть діяти електронні документи

Читать на русском
Богдан Долінцеексперт авіаційної галузі

З аеропорту «Бориспіль» з вівторка, 21 липня, можна вилетіти за допомогою цифрового паспорта в додатку «Дія». Відповідні зміни до технологічних інструкцій аеропорту затвердила Державна авіаційна служба України. У коментарі «Слово і діло» експерт з авіації Богдан Долінце пояснив, що наразі цифрові сервіси верифікації можуть бути доступні лише при внутрішньому переміщенні через те, що українські бази даних не мають синхронізації з базами ЄС.

«Раніше цей додаток дозволяв пройти тільки реєстрацію, але пасажир не міг у такий спосіб пройти безпековий контроль. Все одно необхідно було діставати паперові документи та пред’являти їх. Проте це доопрацювали, щоб полегшити пасажирам проходження перевірок» - сказав Долінце.

Він пояснив, що цифровий сервіс перевірки документів може наразі діяти тільки на внутрішніх рейсах, коли не передбачений паспортний контроль.

Що потрібно знати при купівлі авіаквиткаНоворічні свята є чудовою нагодою здійснити подорож в іншу країну або на інший континент. «Слово і Діло» вирішило прояснити, що означають терміни, які вказані на квитках.

Експерт підкреслив, що застосунок також має містити функцію, через яку був би офіційний доступ до баз даних, щоб верифікація персональних даних відбувалася не через застосунок на приватному пристрої.

«З міжнародними перевезеннями ситуація трохи складніша. Пасажири повинні проходити прикордонну перевірку. В принципі, в ЄС така процедура вже реалізована, але, виключно, для громадян ЄС, коли вони можуть пройти через автоматизовані системи. З нашою системою їхня система ще не синхронізована, тому це працює тільки для громадян Європейського союзу», - пояснив експерт.

Як раніше повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій, проходити тестування на коронавірус в аеропорту своїм коштом можуть усі, хто хоче достроково припинити самоізоляцію або кому для в'їзду в певну країну необхідний негативний результат тесту.

Як розібратися з позначками та абревіатурами на авіаквитках ми детально пояснювали раніше на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: