Закон про оборонні закупівлі: як зміниться ситуація на ринку військових товарів

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Верховна рада ухвалила закон «Про оборонні закупівлі». У другому читанні за нього проголосували 276 народних депутатів. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що зміна процедури закупівель військових товарів дасть поштовх розвитку приватного бізнесу на ринку.

«Це перший крок до демонополізації оборонного ринку та оборонної промисловості України. Цей закон дозволить вирівняти баланс між приватним сектором і державним сектором. Сьогодні у нас склалася така ситуація, коли багато приватних компаній могли б надати товари подвійного призначення - це такі товари, які можна використовувати і в мирних цілях, і у військових цілях. Але, за рахунок монополізації ринку державою, у нас це було неможливо. Зараз, це може створити поштовх для розвитку ринку виробів подвійного призначення і збройового ринку», - сказав Жданов.

На думку експерта, бізнес на ринку існував через сторонні схеми, коли компанії знаходили підставного замовника, який оплачував замовлення і далі товар продавався через «Укроборонпром».

Нове міністерство: як вплине оборонно-промислове відомство на «Укроборонпром»Створення оборонно-промислового міністерства не поліпшить галузь без впровадження системних узмененій, вважає експерт.

«У тому й справа, що «Укроборонпром» закуповував за мінімальною ціною, а продавав за максимальною і душив приватний бізнес, щоб не створити собі конкурента. Зміниться процедура в тому, що у приватних компаній буде право під контролем держави виходити на ринок і укладати договір з замовниками безпосередньо. Замовником може бути, як наше Міністерство оборони або силові відомства або охоронні компанії », - пояснив експерт.

Відзначимо, згідно з пояснювальною запискою, законопроектом передбачені механізми захисту вітчизняного виробника при закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Закон також передбачає доступ до процедур закупівель оборонної продукції іноземним постачальникам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: