Більше зброї: чи зможе Україна виконати оборонне замовлення 2019 року

Читать на русском
У 2019 році викликають побоювання темпи поповнення українського флоту – наразі будується лише один броньований катер.

У середу 26 грудня РНБО України затвердила основні показники державного оборонного замовлення на 2019 рік. Нступного року передбачається завершити низку пріоритетних проектів у галузі ракетного та артилерійського озброєння. Згідно з цими планами, Збройні сили України мають отримати набагато більше різної сучасної зброї, ніж у році, що минає. Втім, у нашій країні завжди виникали проблеми зі своєчасним виконанням державного оборонного замовлення. Певні труднощі можливі й наступного року.

Президент Петро Порошенко повідомив про параметри державного оборонного замовлення на 2019 рік. За його словами, для Сухопутних військ планується закупити 6 тисяч зразків озброєнь. Зокрема, це будуть міномети, переносні ЗРК, снайперська зброя, антиснайперські комплекси та боєприпаси до них, приціли нічного бачення, тепловізори, ракети, артилерійські постріли, більш ніж тисяча бронетранспортерів, БМП і санітарних автомобілів.

За словами глави держави, Повітряні сили отримають десятки модернізованих літаків, вертольотів і безпілотних авіаційних комплексів. «Для флоту буде закладений ракетний катер «Лань», закуплені малі броньовані артилерійські катери, десантні катери й засоби радіолокації», – пообіцяв президент.

Головною зброєю ракетного катера «Лань» є протикорабельна ракета «Нептун». Як зазначив Петро Порошенко, в 2019 році заплановане завершення робіт над комплексом протикорабельних ракет «Нептун» наземного базування. Також планується розпочати серійне виробництво українського високоточного ракетного комплексу «Вільха», розробленого на базі 300-мм радянської реактивної системи залпового вогню «Смерч».

Петро Порошенко також повідомив, що в Україні завершується створення новітніх вітчизняних зразків озброєння, розроблених вже за стандартами НАТО. Це 155-мм самохідна гаубиця «Богдана», керовані снаряди «Квітник», вітчизняний переносний зенітно-ракетний комплекс, безпілотний розвідувальний ударний комплекс «Сокіл» тощо.

У середу, 26 грудня, державне замовлення було затверджене на засіданні РНБО. За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, в держбюджеті на наступний рік передбачене подальше збільшення фінансування сфери національної безпеки і оборони на 33,3 млрд грн. Загальна сума фінансування, за словами Турчинова, складе 212 млрд, тобто 5,37% ВВП.

Якщо заявлені плани вдасться виконати, то наступного року українська армія зробить кількісний та якісний стрибок в оснащенні зброєю завдяки появі в своєму розпорядженні сучасних високоточних ракетних комплексів і більш масштабним закупівлям інших озброєнь. Нагадаємо, що Порошенко анонсував поставку 6 тисяч зразків озброєнь лише для потреб Сухопутних військ. Тим часом, за словами Олександра Турчинова, в 2018 році вся українська армія отримала загалом 3 тисячі зразків озброєння, військової техніки та спеціального обладнання.

Азовська криза: чи варто Україні чекати вторгнення з моряНа Азовському морі зростає небезпека висадки російського морського десанту в районі Маріуполя та Бердянська.

Залишилося лише ці плани втілити в життя. А ось із цим в Україні завжди були проблеми. Зокрема, в 2016 році держпідприємства почали працювати над виконанням держоборонзамовлення в травні, а в 2017 році робота не починалася навіть у липні. Як пояснювали в парламентському комітеті з питань національної безпеки та оборони, це відбувалося через бюрократичну тяганину при укладанні різних договорів.

З виконанням державного оборонного замовлення були проблеми й у 2018 році. Про це у вересні повідомив секретар комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Іван Вінник. За його словами, недовиконання становило 30% через те, що Кабмін не оформив держгарантії, під які залучаються кредити, необхідні для того, щоб техніка виготовлялася якомога швидше з відтермінуванням платежу. Втім, попри всі проблеми, наприкінці кожного року завжди слідували заяви про стовідсоткове виконання державного оборонного замовлення.

Наступного року викликають серйозні побоювання темпи оновлення корабельного складу українського флоту. Хоча в умовах агресивних дій РФ на Чорному та Азовському морях поставка нових кораблів у розпорядження ВМСУ є життєво важливим завданням.

Сьогодні на київському заводі «Кузня на Рибальському» добудовується лише один малий броньований артилерійський катер (МБАК) «Гюрза-М». Про це повідомив журналістам головний конструктор підприємства Сергій Білозубенко. Саме «Кузня на Рибальському» виготовляє малі броньовані й десантні катери, які поповнювали український флот. Крім того, саме на цьому заводі може бути закладений ракетний катер «Лань».

За словами Білозубенка, завод здатний здавати замовнику по одному катеру щомісяця, але лише в тому разі, якщо цей процес заздалегідь спланований і стабільно фінансується. На виготовлення ж лише одного МБАК або десантного катера витрачається близько 9 місяців. При цьому будівництво ракетного катера «Лань» затягне не менш ніж 24 місяці, тому що поставки окремих комплектуючих для цього корабля займуть не менш ніж 18 місяців.

Це означає, що наступного року флот гарантовано отримає лише один катер. Після цього в поставках кораблів може наступити дев'ятимісячна перерва, якщо, звичайно, українській стороні не вдасться повернути захоплені російськими військовими бронекатери «Нікополь» і «Бердянськ» або ж переправити, нарешті, до Чорного моря подаровані нам американські патрульні катери типу Islands.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: