Тренди місцевих виборів: чого хочуть виборці Донбасу

Читать на русском
Сергій Стукановполітолог

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній раді ухвалити в цілому проєкт постанови №3809 про призначення чергових місцевих виборів. Вибори на окупованих територіях, ймовірно, не проводитимуться, однак про передвиборчі тенденції на Донбасі відомо. У коментарі «Слово і діло» керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов розповів, що на Донбасі залишаються актуальними для виборців ідеологічні обіцянки.

«Впродовж десятирічь Донбас відрізнявся тим, що там зберігалася монополія однієї партії – Партії регіонів. Особливо це було помітно за часів президента Ющенка та президента Януковича. Ще є партія комуністів, яка на сході України була досить потужною та навіть набрала у 2012 році значний відсоток голосів. У цілому це проросійський спектр. Після 2014 року ми спостерігали на Донбасі певну диверсифікацію настроїв. Партії, які належать до національно-демократичного табору, набирали більше, ніж це було за попередніх часів, у тому числі й «Самопоміч» мала кілька депутатів у кількох місцевих радах. Скажімо так, піком цієї тенденції можна вважати 2019 рік, коли на парламентських виборах істотний відсоток взяла партія «Слуга народу». Їй вдалося перетягнути частину проросійських голосів регіону завдяки тому, що політична сила не давала чітких відповідей з приводу жодного з питань щодо векторів розвитку, культурної політики тощо», – сказав Стуканов.

Місцеві вибори: хто та як боротиметься за виборцівОсновним трендом цьогорічних місцевих виборів стане протистояння місцевих еліт та центральної влади, вважає експерт.

Аналітик зазначив, що донині на Донбасі лідирує партія «ОПЗЖ».

«Зараз ми бачимо, що частина виборців президентської партії перетікає до проросійського табору, зокрема, до ОПЗЖ. По-перше, через те, що «Слуга народу» за цей час не здійснила перегляду політики попередньої влади. Триває рух убік Європи, хоча ми бачимо, що влада робить значно менше гучних заяв у цьому напрямі. По-друге, триває мовна політика, попри заяви певних посадовців. ОПЗЖ саме на цьому акцентує свою увагу», – пояснив експерт.

Стуканов додав, що на Донбасі актуальними та болючими залишаються питання миру та мовної ідентичності.

«Можна сказати, що на місцевих виборах матимуть значення саме ці ідеологічні питання», – підсумував співрозмовник.

Нагадаємо, проєкт постанови №3809 про дату проведення місцевих виборів з'явився в Раді 8 липня.

Раніше в СНБО заявили, що провести вибори на Донбасі поки неможливо.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: