Чергові «плівки Деркача»: хто записував розмову Порошенка й Путіна та якими будуть наслідки

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Народний депутат Андрій Деркач оприлюднив нові записи розмов Петра Порошенка. На одній з них був записаний діалог п'ятого президента України з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом, на якому нібито розкривалася причетність української розвідки до організації диверсій на території окупованого Криму, а на іншій плівці зафіксована дружня бесіда між Петром Порошенком і президентом РФ Володимиром Путіним, за два місяці після кровопролитних боїв під Дебальцевим. У коментарі «Слово і діло» політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко висловив думку, що записи вела українська сторона, і наразі постає питання, як відбуваються подібні «зливи», однак іміджеві Петра Порошенка як політика-патріота завданий удар, який спричинить наслідки.

«Найімовірніше, це реальна розмова, оскільки там є емоції. Емоції змонтувати неможливо, а там цілісні елементи діалогу. Фразу чи окремі слова можна скомпонувати, а емоцію – навряд чи. Але там немає початку розмови, вона є неповною. Можливо, що записували або в команді Порошенка, або спецслужби», – зауважив Фесенко.

На його думку, злив переговорів Петра Порошенка із Володимиром Путіним матиме сильні наслідки для політичного іміджу п'ятого президента.

Водночас Фесенко звернув увагу, що подібні записи працюють і проти держави.

Здавалося б, до чого тут Путін: чому «плівки Деркача» небезпечні для ЗеленськогоВолодимира Зеленського змушують ініціювати ще більш уважне розслідування діяльності свого попередника.

«Є ризики, що можуть з’явитися розмови й Зеленського. З точки зору держави це, звісно, ненормально. Безумовно, для прихильників Петра Олексійовича – це потужний удар, і вони суто психологічно не вірять цьому і не сприймають таку інформацію, а для прихильників Порошенка, які просто не люблять Зеленського, – це мотив поставити собі питання: а чи варто підтримувати саме Порошенка. Можливо, на роль лідера проти Зеленського повинен бути обраний хтось інший. Це важливо. Головний наслідок цього зливу – тріщина в патріотичному іміджі Порошенка», – наголосив політолог.

Він додав, що запис розмови здійснювала, вірогідно, українська сторона.

«Я мало вірю у версію операції Кремля, бо під час цієї телефонної розмови обидва президенти вимальовуються цинічними політиками з подвійними стандартами. Насправді, ця розмова не вигідна й Путіну. Безумовно, Порошенко постраждав більше, бо в нас тема патріотизму більш чутлива, але все одно, помітно, що в Росії це не коментують. Якби це була спецоперація Кремля, то російські ЗМІ про це тільки б і говорили. Те, що писали наші, у мене немає жодних сумнівів. Якби робили в Кремлі записи нашого президента, то це повний жах і повна відсутність держави», – пояснив Фесенко.

Також експерт припустив, що злив переговорів високопосадовців міг відбутися в рамках співпраці Деркача з командою Трампа.

«Зверніть увагу, що розмову писали у 2015 році, за часів Порошенка. Навряд чи, це писала Росія. Це або хтось з оточення Порошенка, або спецслужби. Тут вже можуть бути версії. Загалом розмови записують, і вони залишаються в архівах, а потім, як це в нас часто буває, починається торгівля. Хтось із представників спецслужб, можливо, у відставці, зараз цим торгує. І тут важливо повернутися до того, хто такий Андрій Деркач. Це син колишнього голови СБУ Леоніда Деркача за часів Кучми. І сам Деркач – випускник академії КДБ, тому й кажуть так. Але Деркач, на мій погляд, працює на команду Трампа. І вже підтверджено, що Деркач зустрічався з Джуліані минулого року, тому є зв’язок. Тут або Деркача використали, або він це придбав за гроші для створення інформаційного резонансу», – резюмував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Про «плівки Деркача» згадував президент Володимир Зеленський під час своєї пресконференції з нагоди річниці каденції.

Який ефект має оприлюднення компромату на політиків, для «Слово і діло» аналізував Олександр Радчук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: