Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Деркач

Читать на русском
Нардеп Андрій Деркач виконав лише 40 відсотків своїх обіцянок. Йому ще потрібно, зокрема, домогтися повернення надбавок до зарплат лікарів і бібліотекарів.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Деркач (позафракційний).

Деркач був обраний до Верховної Ради України в листопаді 2014 року за виборчим округом №159 (Сумська область). За час своєї каденції він дав 15 обіцянок, але не виконав і половини – лише шість (40%).

Андрій ДеркачНародний депутат України
Деркач пообіцяв всебічно підтримувати громадську самоорганізацію жителівСказано 25 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Провалив Деркач дві програмні обіцянки. Перед виборами він заявляв, що доб'ється повернення надбавок до зарплат учителів. Минулого року Рада ухвалила реформу освіти, згідно з якою зарплати вчителів прив'язали до мінімалки. Так, оклад педагога низькою кваліфікаційної категорії має становити не менш ніж 3 мінімальні заробітні плати – 9,6 тисячі гривень. Кожна наступна кваліфікаційна категорія принесе ще не менш ніж 10% зазначеної суми до окладу. Але народний депутат не голосував за цю реформу.

Також нардеп не виконав обіцянку подати поправки до законопроектів щодо реформування системи державного управління, в тому числі щодо впровадження електронного документообігу та зменшення кількості погоджувальних процедур. Але за кілька років обіцяних поправок Деркач не вніс.

У листопаді 2016-го Деркач пообіцяв зареєструвати законопроект, який дозволить уряду встановлювати мінімальні закупівельні ціни на молоко. «Селяни вкладають дуже багато праці в утримання худоби, а потім їм доводиться здавати молоко нижче вартості мінеральної води. У держави відсутні важелі щодо встановлення мінімальної ціни на молоко. Тому я обіцяю розробити й зареєструвати законопроект, який дозволить Кабміну регулювати ціну», – заявив парламентар. Свого слова він дотримав і став одним з авторів законопроекту «Про розвиток сільського господарства та сільських територій у 2017-2022 роках (інтегральне село)», яким дозволяється центральним органам влади встановлювати мінімальну ціну на закупівлю молока. Документ зараз перебуває в комітеті.

Крім того, Деркач виконав обіцянку подати судовий позов проти нардепа Віктора Чумака. На початку 2016 року Чумак написав у своєму Facebook, що Деркач є автором поправки до бюджету, яка відклала запуск електронного декларування доходів. «Привчаючи себе й «фасадних борців із корупцією» до європейських правових норм, мною протягом тижня буде поданий позов до депутата Чумака про захист честі й гідності, ділової репутації», – підкреслив Деркач. Цивільний позов до Печерського суду він подав наприкінці січня.

Із сімома обіцянками нардепу ще належить розібратися. Зокрема, домогтися повернення надбавок до зарплат медичних працівників і бібліотекарів. Але поки жодних кроків у цьому напрямку Деркач не зробив.

Перед виборами Деркач пообіцяв домогтися підвищення ставок плати за оренду паїв. Наприкінці 2014 року він зареєстрував у парламенті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реєстрації оренди (суборенди) і мінімального розміру річної орендної плати за користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення)», який пізніше йому повернули на доопрацювання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: