Здавалося б, до чого тут Путін: чому «плівки Деркача» небезпечні для Зеленського

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

яНародний депутат Андрій Деркач оприлюднив нові плівки з записами розмов Петра Порошенка. На одній з них був записаний діалог п'ятого президента України з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом, на якому нібито розкривалася причетність української розвідки до організації диверсій на території окупованого Криму, а на іншій плівці зафіксована дружня бесіда між Петром Порошенком і президентом РФ Володимиром Путіним, за два місяці після кровопролитних боїв під Дебальцевим. Оприлюднення цих плівок говорить про прагнення певних сил втягнути Україну в американську передвиборчу боротьбу.

Нардеп Деркач викинув новий аудіокомпромат проти Порошенка. На одній з «плівок» зафіксована розмова між людьми, чиї голоси схожі на голоси Порошенка й Байдена. Тема розмови якраз і стосується подій серпня 2016 року. Бесіда розкриває причетність української сторони до організації диверсій в анексованому Криму.

Нагадаємо, 7 і 8 серпня 2016 року поблизу адміністративного кордону з Кримом відбулася стрілянина. Про інцидент повідомили представники російського ФСБ. За їхньою інформацією, ФСБ отримала сигнал, що в ніч на 7 серпня з території Херсонської області до Криму повинні проникнути диверсійні групи українців. Трьох учасників першої групи «фсбшникам» вдалося затримати (у стрілянині загинули один російський спецпризначенець і два українські диверсанти). Друга група нібито натрапила на російських прикордонників на дамбі через Сиваш. Тут зазнали втрат тільки прикордонники РФ, українцям вдалося відійти.

За даними ФСБ, на дамбі було знайдено двадцять саморобних вибухових пристроїв, міни та гранати. Затримані в Криму особи, підозрювані в співпраці з диверсантами, нібито показали, що українці планували підривати в Криму аеропорти, вокзали, поромну переправу через Керченську протоку, нафтобазу у Феодосії та інші об'єкти.

Офіційний Київ заперечував свою причетність до диверсій, які готувалися в Криму, проте «плівки Деркача» із записами розмови Байдена й Порошенка, свідчать про те, що саме українська сторона організувала закидання диверсійних груп до Криму, не повідомивши про це американців.

За словами Байдена, він особисто і тодішній президент США Барак Обама дуже стурбовані діями української розвідки, оскільки вона може перешкодити Мінському процесу. Нібито начальник української військової розвідки «отримав чіткий сигнал кілька тижнів тому щодо нашого (американців – авт.) категоричного несприйняття запланованої диверсійної операції проти військових об'єктів на території Росії» (далі йде застереження, що Крим є частиною України – авт.). «Ми абсолютно переконані в тому, що підвищення ціни окупації для Росії має відбуватися виключно за рахунок політико-дипломатичних зусиль, а не військових і диверсійно-проривних операцій», – пояснив Байден, закликаючи Порошенка зробити все для того, щоб подібне не повторювалося в майбутньому. У подальшому Порошенко дав своєму співрозмовникові відповідні гарантії.

На другий «плівці» записана розмова людей з голосами, схожими на Порошенка й Путіна. Деркач особливо підкреслив, що ця розмова відбулася за два місяці після кровопролитних боїв під Дебальцевим у 2015 році, в яких взяли участь і російські військові. Попри це, тон спілкування між співрозмовниками цілком собі дружній. Учасники діалогу вітають один одного з прийдешніми травневими святами. «Обіймаю», – каже на прощання свого співрозмовника людина, чий голос схожий на голос Путіна.

Саме спілкування між умовними Путіним та Порошенком і спричинило бурхливу реакцію. Дійсно, важко собі уявити задушевну бесіду між Гітлером і Сталіним після 22 червня 1941 року. Хоча, з іншого боку, факт спілкування між Путіним і Порошенком можна пояснити прагненням налагодити діалог між сторонами після недавнього підписання «Мінська-2».

Але річ не в тім. Деркач не вперше «викидає» свої компромати, з яких помітно, що Порошенко повністю підконтрольний Байдену. Зокрема, під час розмови 13 травня 2016 року Порошенко сказав Байдену, що йому вдалося підвищити тарифи в країні на 100%, хоча МВФ вимагав підвищити їх тільки на 75%. Далі ексвіцепрезидент США вимагав від Порошенка призначити нового генпрокурора замість Віктора Шокіна, обіцяючи натомість забезпечити американську допомогу в розмірі $1 млрд. У ще одному викритті йдеться про хабар у розмірі $50 млн за закриття справи проти великої української приватної газодобувної компанії Burisma, підконтрольній міністрові екології часів Януковича Миколі Злочевському.

Тут потрібно нагадати, що до складу ради директорів Burisma входив син Байдена Хантер. При цьому «демократ» Байден є політичним опонентом президента США, «республіканця» Дональда Трампа. У 2019 році Трамп попросив новообраного президента України Володимира Зеленського розслідувати діяльність сім'ї Байденів у нашій країні, поставивши в залежність від результатів цього розслідування питання виділення американської військової допомоги.

Політичний скандал, який виник унаслідок цього, ледь не призвів до імпічменту Трампа, в якого й без того непрості відносини з Україною. Річ у тім, що у 2016 році, напередодні президентських виборів у США, адміністрація Порошенка підтримувала опонента Трампа – Гілларі Клінтон з Демократичної партії. Трамп цього не забув. Нещодавно світ побачив мемуари колишнього радника президента США з національної безпеки Джона Болтона. Чиновник розповідає про те, що при згадці України Трамп дуже часто не підбирав виразів, вказуючи на корупцію в нашій країні і на те, що «Україна хотіла його програшу».

Цьогоріч у США знову обиратимуть президента. Напередодні цієї події «зливи» компромату на Порошенка і Байдена, де експрезидент України веде задушевну бесіду зі своїм ворогом Путіним і бере під козирок, спілкуючись з Байденом, – абсолютно не випадкові. Вони змушують Зеленського ініціювати ще більш уважне розслідування діяльності свого попередника. Особливо ту її частину, яка стосується відносин з «демократами». Нардеп Деркач став інструментом, за допомогою якого «третя сила» хоче втягнути українську сторону в американську передвиборчу боротьбу на боці одного з її учасників. Однак Зеленський зобов'язаний зберігати нейтралітет. Досвід Порошенка свідчить про те, що можна сильно помилитися з вибором.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: