«Плівки Деркача»: які наслідки матиме скандал

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Україну й США знову пов’язав політичний скандал через так звані «плівки Деркача», в яких нардеп оприлюднив фрагменти розмов п'ятого президента України Петра Порошенка та віцепрезидента США Джо Байдена. У коментарі «Слово і діло» голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран наголосив, що оприлюднення такого компромату матиме негативними наслідки для Володимира Зеленського та двосторонніх відносин України та США.

«Рано говорити, чи це скандал, бо це тільки перший етап. Ця подія має низку негативних наслідків, які стосуються України, а не Порошенка персонально і несуть загрозу і для Володимира Зеленського. Насправді, інформація, яка оприлюднена на «плівках», не є чимось новим. По-перше, про це раніше заявляв сам Байден. По-друге, антикорупційні організації у 2016 році неодноразово робили низку заяв про те, що вимагають від Порошенка звільнити Шокіна (Віктор Шокін, колишній генпрокурор України – ред.). Тому, власне, скандалу, тут немає. Ба більше, Порошенко реалізовував свої прямі повноваження: вів міжнародні переговори. Аналогічні переговори вів і Володимир Зеленський. І зараз Зеленський тисне на своїх депутатів, вимагаючи від них голосувати, щоб отримати гроші від МВФ. Це аналог того, що казав Байден», – прокоментував політолог.

Рік виконання обіцянок: Зеленський vs ПорошенкоЗа рік каденції Зеленський виконав 20 відсотків обіцянок, а Порошенко за такий самий період встиг реалізувати 21 відсоток зобов’язань.

Експерт додав, що аналогічні кейси існують щодо всіх осіб, які колись вели міжнародні переговори. Утім, перспектива, що хтось буде притягнутий до відповідальності, малоймовірна через те, що неможливо встановити походження записів.

«Ця справа недоказова. І це справа не проти Порошенка, а проти Байдена. Якщо виявиться, що пан Зеленський чи його охорона, чи пан Єрмак дали ці записи Деркачу, то виникають вже питання до Офісу президента», – додав він.

Політолог зауважив, що оприлюднення цих записів може мати негативні наслідки для двосторонніх відносин України та США та вигідною для опонентів.

«Це може бути велика спецоперація російського ФСБ, в якій Зеленський зіграв роль «корисного дурня» через свою ненависть до Порошенка. Ми побачили, що це перший дзвіночок. За ким дзвонить дзвін? І цей дзвіночок, а точніше, дзвін не за Порошенком, а за Зеленським, бо з ним ніхто не захоче мати справу. Дзвін дзвонить за Зеленським і за Україною», – підсумував голова центру «Ейдос» Віктор Таран.

Про «плівки Деркача» згадував президент Володимир Зеленський під час своєї пресконференції, присв’яченій річниці каденції.

Який ефект має оприлюднення компромату на політиків, для «Слово і діло» аналізував Олександр Радчук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: