З ОРДЛО без ЗНО: чи багато абітурієнтів скористається пільгами

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Парламент на позачерговому засіданні у п’ятницю, 3 липня, ухвалив у цілому президентський законопроект № 3734 про вступ дітей з окупованих територій до вищих навчальних закладів без ЗНО. Політичний експерт Валентин Гладких зауважив у коментарі «Слово і діло», що попри запроваджені пільги не варто чекати на велику кількість охочих вступати до українських університетів з окупованих територій.

«Вирвати цих дітей із середовища, в якому вони опинилися не з власної волі, дати їм можливість подивитися на життя в Україну не через призму російської пропаганди, то це, безумовно, варто робити. Ці діти будуть спілкуватися з батьками, родичами, знайомими, тобто, доносити в такий спосіб інформацію про те, що ми не ставимося до них вороже. З боку держави це, безумовно, правильний крок. Але цікаво подивитися, скільки насправді вступників з ОРДЛО скористаються цією можливістю. Це пов’язано, зокрема, і з технічними складнощами також: перетинання лінії розмежування, рівень добробуту їхніх батьків, – бо утримувати дітей, які навчаються в університетах, недешево. Тому я схильний думати, що формально цими пільгами скористається небагато людей», – сказав Гладких.

Рада дозволила випускникам з ОРДЛО вступати без ЗНОПарламент на позачерговому засіданні у п’ятницю, 3 липня, ухвалив у цілому президентський законопроект номер 3734 про вступ дітей з окупованих територій до вищих навчальних закладів без ЗНО.

Фахівець указав, що пільги щодо вступу до вищих навчальних закладів без складання ЗНО не вирішують проблему, бо в подальшому в цих студентів можуть виникнути проблеми із навчанням, тому заходи повинні бути комплексними.

«Ми повинні подумати, як надати цим дітям можливість здобувати середню освіту відповідно до українських стандартів, можливість здобути навички, щоб в подальшому скласти ЗНО. Але в нинішніх умовах це проблематично», – наголосив Валентин Гладких.

Насамкінець він додав, що ці заходи повинні мати тимчасовий характер, тому й в цілому має бути забезпечений інший підхід.

Раніше ВР скоротила терміни розгляду закону про вступ випускників з ОРДЛО.

Нагадаємо, закон про вступ випускників з ОРДЛО без ЗНО президент Володимир Зеленський вніс до Ради 24 червня і визначив його як невідкладний.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: