«Нормандська четвірка»: що сторони обговорюватимуть під час чергової зустрічі

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Наступна зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії в Нормандському форматі відбудеться після того, як стане зрозуміло, що виконано умови минулого саміту в Парижі. Можливо, зустріч «нормандської четвірки» відбудеться впродовж серпня. Експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич звернув увагу на те, що порядок денний переговорів у Нормандському форматі не зміниться, а зустріч запланована, щоб показати прогрес зусиль Німеччини та Франції, тоді як Україна та Росія на поступки не йтимуть.

«Під час зустрічі політичних радників Росія висувала свої вимоги і дуже цікаво, що версії в росіян, і в українців різні. Принаймні на чому думки сходяться – це те, що Росія хоче розблокувати проведення місцевих виборів на окупованих територіях. Це ключовий пункт», – сказав Тишкевич.

Політолог вказав, що під час майбутньої зустрічі Росія намагатиметься залучити представників ОРДЛО на рівень учасників переговорів.

Переговори в Парижі: як вплинуть консультації на Нормандський форматПід час двосторонніх консультацій українська сторона просуває зміни до Мінського формату, вважають експерти.

«Також Росія намагатиметься просувати «ЛНР» та «ДНР» як учасників прямого діалогу та робити їх частиною переговорів саме в тому форматі, щоб вони ставили свої підписи», – уточнив Ігар Тишкевич.

На думку експерта, Росія та Україна не підуть на поступки та переговори фактично будуть залишатися заблокованими, а сама зустріч – демонстрацією просування процесу урегулювання.

Нагадаємо, російська сторона заявила, що після зустрічі політичних радників глав держав «нормандської четвірки» в Берліні, не вдалось дійти прогресу в переговорах.

Також керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що зустріч радників «нормандської четвірки» на крок наблизила проведення саміту в Берліні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: