Переговори в Парижі: як вплинуть консультації на Нормандський формат

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Цибулькополітолог

12 червня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у складі української делегації здійснить одноденний робочий візит до Франції. На думку політолога Володимира Цибулька, від французьких колег варто очікувати поміркованої позиції, узгодженої також із Берліном. Експерт-міжнародник Володимир Воля зауважив, що такі консультації можуть призвести до зміни Мінського формату. Такі думки експерти озвучили в коментарях «Слово і діло».

«Судячи з того, що останніми тижнями Макрон висловлювався не менш жорстко, ніж пані Меркель, можна вважати, що Париж і Берлін буде діяти в цьому питанні доволі синхронізовано і що це не буде тиск на Україну, а все-таки буде поступове посилення тиску на Росію, аби вона залишила окуповані території України», – наголосив Цибулько.

Політолог додав, що консультації можуть призвести і до перезапуску Мінського формату.

«Частина питань ТКГ може бути перенесена на майданчик Нормандського формату», – зазначив він.

Нормандський саміт: яке «домашнє завдання» повинна виконати УкраїнаБез визнання Росії агресором зрушення в переговорних форматах щодо врегулювання конфлікту малоймовірні, вважає експерт.

За словами Цибулька, небезпека, що французькі колеги заграватимуть із російською стороною, зберігається.

Водночас політолог Володимир Воля додав, що ці консультації не призведуть до рішучих змін у переговорах про конфлікт в Україні на міжнародному рівні.

«Нормандський формат не зміниться. Українська влада намагається активно переконати міжнародних партнерів у своїй позиції, подати свою точку зору. Плюс, можливо, просувають свої нюанси щодо зміни тексту Мінських угод. Такі двосторонні консультації мають тактичний характер, та певною мірою тим самим займалася й попередня влада», – прокоментував Воля.

Також експерт зауважив, що розширений склад делегації не вплине на ефективність проведення консультацій та зрештою переговорів.

У Парижі Єрмак зустрінеться зі зовнішньополітичним радником президента Франції Еммануелем Бонном. Бонн представляє Францію на переговорах радників лідерів країн «нормандської четвірки».

Українську делегацію очолює віцепрем'єр-міністр України, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Також до складу делегації входять міністр оборони Андрій Таран, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник керівника Офісу голови держави Ігор Жовква та радник президента Руслан Демченко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: