Інфляція в Україні: що може призвести до подорожчання

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

В Україні інфляція буде зростати помірними темпами. Зокрема, це зумовлено ситуацією на валютному ринку. У коментарі «Слово і діло» заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський зазначив, що неконтрольована емісія грошей може прискорити інфляцію.

«На інфляцію може вплинути грошова пропозиція, бо зараз дуже багато ідей, що треба додати в економіку грошей, зробити емісію. Якщо говорити про таку економіку, як наша, якщо просто випустити в обіг гроші в досить великій кількісті, то існує ризик, що замість того, щоб отримати стимулювання економічного зростання, ми отримаємо зростання цін. Як на мене, така неконтрольована емісія грошей може реально стати фактором інфляції в країні», – сказав Яблоновський.

Він додав, що наразі немає умов для збільшення грошової маси на кредитування бізнесу.

Інфляція буде зростати помірними темпами – СмолійВ Україні інфляція буде рости помірними темпами. Це пов'язано, зокрема, з ситуацією на валютному ринку.

На думку експерта, також це обумовлено тим, що інвестиційний клімат в Україні не покращується, тому від емісії грошей на покращення економічного стану чекати не варто. Яблоновський пояснив, що якщо гроші не підуть у інвестиції, вони підуть у споживання.

«Якщо економіка зростає і ви починаєте кредитувати бізнес, то, у принципі, грошова маса теж починає зростати, але для цього необхідно, щоб економічні підприємства готові були взяти ці кредити та готові були інвестувати», – зауважив Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, за прогнозом Світового банку економіка України через кризу, спричинену пандемією коронавірусу, скоротиться в поточному році на 3,5%.

Як відомо, за квітень падіння економіки України прискорилося з 1,5% до 5%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: