Інфляція в Україні: агентство S&P дало прогноз

Читать на русском
Після суттєвого реформування у 2015 році і отримання операційної незалежності НБУ домігся успіху в стримуванні інфляції.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Global Ratings прогнозує інфляцію в Україні вище цільового рівня НБУ в 5% у найближчі два роки.

Про це йдеться в повідомленні агентства.

Експерти уточнюють, що агентство може розглянути можливість підвищення рейтингів України, якщо інфляція наблизиться до цілі НБУ.

За словами аналітиків, після суттєвого реформування у 2015 році і отримання операційної незалежності НБУ домігся успіху в стримуванні інфляції.

«На тлі тенденції до зниження інфляції НБУ почав пом'якшувати грошово-кредитну політику і двічі знизив ставку у 2019 році. Зараз ключова ставка становить 16,5%, проте реальні процентні ставки все ще залишаються високими», - йдеться в повідомленні.

ВВП зростатиме, інвестиції скоротяться: основні економічні показники України в 2019-2022 рокахОчікується зростання виробництва товарів, експорту та імпорту та золотовалютних резервів. Основні ризики для економіки поволі знизяться.

За їх прогнозами, інфляція наблизиться, але залишиться за межами середньострокової цілі НБУ в 5% +/-1%.

Вказано, що впливає очікування девальвації гривні у 2020 році і зростання зарплат в Україні. Ціни на імпортовані енергоносії можуть підвищити інфляцію вище прогнозу.

Зокрема, агентство прогнозує наступний рівень інфляції: 2019 рік - 8,8%; 2020 рік - 7,0%; 2021 рік - 6,5%; 2022 рік - 5,5%;

Нагадаємо, міжнародне агентство Fitch Ratings підвищило рейтинг України. При цьому Україна була визнана найбільш економічно невільною країною Європи.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 років – на інфографіці.

Раніше ми писали, що експерти дали оптимістичний прогноз за основними економічними показниками в Україні на найближчі чотири роки.

Також «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: