ВАКС об'єднав дві справи судді Кріля зі Львівщини

Читать на русском
Антикорупційний суд вирішив об'єднати дві справу в одну стосовно судді, якого обвинувачують в одержанні неправомірної вигоди.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд об'єднав два кримінальних провадження, в якому обвинувачують суддю Турківського районного суду Львівської області Луку Кріля в одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 2 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

16 червня ВАКС отримав від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури надійшли матеріали у кримінальному провадженні щодо Кріля, якому відповідно до обвинувального акта висунуто обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. Судді вказали, шо, згідно КПК, у разі якщо на розгляд суду першої інстанції надійшли матеріали кримінального провадження щодо особи, стосовно якої цим судом вже здійснюється судове провадження, воно передається складу суду, що його здійснює, для вирішення питання про їх об'єднання. Пізніше суд об'єднав ці справи.

Як відомо, НАБУ і САП підозрюють суддю Кріля у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди. Як встановило слідство, працівниками Турківського відділення поліції Самбірського відділу Головного управління поліції у Львівській області був складений протокол відносно невідомого про вчинення адміністративного правопорушення. Цей протокол був скерований для розгляду до Турківського райсуду Львівщини та відповідно до звіту про автоматичний розподіл судових справ між суддями матеріали переданий до розгляду судді Крілю, як єдиному в суді. Згодом правопорушнику були направлені повістки про виклик до суду в цій справі.

Правопорушник прибув до Кріля з метою з'ясування причини виклику останнього до суду. Під час цієї зустрічі суддя висловив прохання надати йому неправомірну вигоду в розмірі 500 доларів. При цьому підозрюваний знав про те, що рішенням Вищої ради правосуддя його було тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Також суддя усвідомлював, що законодавчо стягнення на порушника може бути накладене не пізніше ніж за три місяці з дня вчинення адміністративного правопорушення, до того ж Кріль може затягнули розгляд цієї справи, направивши її до Львівського апеляційного суду з метою нібито зміни підсудності.

Під час подальших зустрічей та телефонних розмов Кріль повторював свою вимогу, наголошуючи на негативних наслідках притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Пізніше підозрюваний отримав частину раніше обумовленої суми неправомірної вигоди в розмірі 200 доларів, а потім і решту суми. У подальшому під час проведення обшуку в приміщенні Турківського райсуду був виявлений та вилучений предмет неправомірної вигоди в 500 доларів.

Нагадаємо, у грудні 2018 року суддю Кріля було викрито на отриманні 1000 євро неправомірної вигоди. Нещодавно цю справу передали до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: