Чим закінчилося кримінальне переслідування нардепів, яких позбавили недоторканності

Читать на русском

Відтоді, як Верховна рада скасувала депутатську недоторканність, жодного нардепа не затримали за кримінальні проступки. Останнім, з кого парламент знімав депутатський імунітет (у жовтні 2019 року), був нардеп Ярослав Дубневич. «Слово і діло» писало про депутатів, яких позбавляли недоторканності, а сьогодні пропонуємо подивитись, чим завершилися кримінальні провадження, у яких вони фігурували.

Першим нардепом, якого позбавили недоторканості за економічні злочини, був Юхим Звягільський. У листопаді 1994 року Рада погодилася на його притягнення до кримінальної відповідальності у справі про розкрадання 19,9 млн доларів. Зрештою справа була закрита, всі звинувачення зі Звягільського зняті. Сам він був незмінним нардепом-мажоритарником з I до VIII скликань Ради і навіть на правах найстаршого парламентарія відкривав перші засідання після чергових виборів. Тільки останнє скликання стало виключенням, бо Звягільский не балотувався.

Далі недоторканності позбувся колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко, за арешт якого 17 лютого 1999 року проголосувало 310 нардепів. Лазаренка підозрювали в розкраданні 200 млн доларів, даванні хабара та зловживання службовим становищем. Кримінальну справу так і не було розкрито, підозру не знято.

Згодом Лазаренко втік з України, був заарештований на кордоні США з панамським паспортом і засуджений до позбавлення волі на 9 років за американськими законами.

У 2000 році Рада дозволила притягнути до кримінальної відповідальності Миколу Агафонова у справі про розкрадання держмайна, але вона була закрита у зв’язку зі смертю підозрюваного.

Тоді ж нардеп Віктор Жердицький був позбавлений недорканності і проходив у справі про присвоєння 86 млн німецьких марок. В Україні справу закрили, а в Німеччині Жердицький отримав покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років. Після звільнення Жердицький подав апеляцію та отримав від німецької сторони 108 тис. компенсації.

Єдиним нардепом, якого вдалося притягнути до кримінальної відповідальності в Україні, був Віктор Лозінський. У 2009 році його звинуватили в навмисному вбивстві та достроково позбавили повноважень нардепа. Потім він намагався вийти з в'язниці за законом Савченко, але програв суд. Лозінський відбув покарання у вигляді позбавлення волі 6 років та був звільнений достроково. Судимість знята.

У червні 2014 року Рада зняла недоторканність з Олега Царьова, якого підозрюють в посяганні на територіальну цілісність та повалення конституційного ладу в Україні. Справа досі не закрита, але наразі Царьов переховується від слідства в РФ.

2015 рік став своєрідним зорепадом серед парламентаріїв. У червні позбавили недоторканності Сергія Клюєва, який фігурував у справі про шахрайство та заволодіння бюджетними коштами. Провадження не закрито. Клюєв переховується від правоохоронних органів.

Сергій Мельничук позбувся депутатського імунітету через справу про залучення батальйону «Айдар» до викрадення директора підприємства «Укрспирт». Провадження не закрито. Мельничук звільнений з-під арешту під заставу в розмірі 365,4 тис. грн.

Ігоря Мосійчука підозрювали у незаконному збагаченні, але також згодом відпустили з-під варти.

У 2016 році недоторканності були позбавлені Олександр Онищенко та Вадим Новинський. Перший переховується за кордоном і обіцяє оприлюднити плівки з компроматом, а другий переобрався до Ради VIII скликання.

У 2017 році Андрія Артеменка спробували притягнути до кримінальної відповідальності за державну зраду, але він втік за кордон. Справа не закрита. Олеся Довгого не змогли посадити за зловживання службовим становищем через відсутність доказів.

Максима Полякова та Борислава Розенблата звинувачують в отриманні неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину. Наразі триває судовий процес. Рада погодилась на зняття недоторканності, але забракло голосів для арешту нардепів.

Триває судовий процес у справі Михайла Добкіна щодо шахрайства у земельних справах. У 2018 році Євген Бакулин втік за кордон після зняття недоторканності та спроби притягнути його до відповідальності в справі про привласнення 3,2 млрд грн коштів, яка досі не закрита.

Надію Савченко позбавили недоторканності і в той же день заарештували під акомпонемент телекамер. Її підозрювали в замаху на держпереворот, державну зраду та підготовку до теракту й убивства перших осіб держави. Буцімто вона збиралася закидати гранатами залу засідань Верховної ради. За рік Савченко випустили з-під арешту навіть без застави. Прокурори якимось дивом забули попросити суд продовжити тримання під вартою.

Ярослава Дубневича нардепи позбавили недоторканності останнім. Він фігурує в справі про розкрадання державних коштів на суму 93 млн грн. Після арешту Дубневич був звільнений під заставу в розмірі 90 млн грн. Кримінальне провадження не закрито.

Раніше «Слово і діло» писало, як карали президентів та прем’єр-міністрів – кого стратили, а кого засудили заочно.

Також ми розбирались, у чому підозрювали політиків-учасників Євромайдану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: