Справа Онищенка: ВАКС не заарештував розшукуваного фігуранта

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання детектива та прокурора про заочний запобіжний захід розшукуваного фігуранта.
Сергій Кабаєв

Вищий антикорупційний суд відмовився заочно взяти під варту колишнього директора фірми «Хас» Сергія Кабаєва, якого розшукують у справі про організацію колишнім народним депутатом Олександром Онищенком «газових схем».

Таке рішення 12 червня ухвалила слідча суддя ВАКС Наталія Мовчан, повідомляє «Слово і діло».

Детектив у клопотанні вказував, що 13 серпня 2016 року Кабаєву заочно повідомили про підозру, оскільки слідству не вдалося встановити його місце перебування. Тому проєкт підозри було направлено поштою за відомим місцем його проживання та реєстрації. Того ж дня підозрюваного оголосили в розшук.

За рік 7 листопада 2017 року Кабаєва оголосили постановою детектива в міжнародний розшук. Тому з метою оголошення підозрюваного в міжнародний розшук засобами Інтерполу детектив просив заарештувати заочно Кабаєва. Адвокат заперечував проти задоволення клопотання і вказував, що ризики зменшилися.

Вивчивши клопотання, суддя відмовила в його задоволенні. Мовчан встановила, що детективи отримали інформацію про переховування Кабаєва в Росії та окупованому РФ півострові Крим. Проте детектив не вжив усіх заходів для вручення підозри ексдиректору фірми «Хас», зокрема: вручити повідомлення про підозру дорослому члену його сім'ї чи іншій особі, яка з ним проживає або представнику житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання чи адміністрації за місцем його роботи.

До того ж, клопотання не містить доказів того, що Кабаєв поштою отримав підозру. Також після встановлення можливого місця переховування НАБУ не направило до РФ повідомлення про підозру Кабаєву шляхом використання міжнародної правової допомоги. Тому суддя Мовчан вважає, що він не набув статусу підозрюваного.

Як відомо, за версією слідства, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту.

Проте пізніше німецька сторона відмовила Україні в екстрадиції Онищенка. Водночас самому екснардепу не надали політичний притулок у Німеччині.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: