З'явився текст законопроекту Зеленського про судову реформу

Читать на русском
На сайті ВР 23 червня опубліковано текст проєкту закону президента Володимира Зеленського про судову реформу.
depo.ua

Оприлюднено текст законопроекту №3711 «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного суду та органів суддівського управління, поданого президентом Володимиром Зеленським.

Текст проєкту закону опублікований на сайті Ради у вівторок, 23 червня.

Судова реформа: чого очікувати від законопроекта ЗеленськогоКоманда Зеленського мала бути більш відкритою щодо проведення судової реформи, вважає експерт.

«Законопроектом передбачаються зміни до законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя», а також до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення «Закону України «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління», - сказано в пояснювальній записці.

У законі зазначається, що згідно з правовою позицією Конституційного суду, немає відмінностей між юридичним статусом судді Верховного суду України і судді Верховного суду. У той же час КСУ зазначив, що оскільки судді Верховного суду України - судді вищого органу, закріпленого в Конституції України, враховуючи незмінність їх статусу, законодавець повинен передбачити спеціальну процедуру і критерії оцінки цих суддів.

Тому проєктом пропонується визначити, що судді ВСУ зараховуються до штату Верховного Суду в Касаційний суд тієї юрисдикції, який відповідає юрисдикції судової палати Верховного суду України, в якій суддя здійснював правосуддя, та підлягають кваліфікаційній оцінці протягом одного року з дня такого зарахування.

Особливості порядку і методології кваліфікаційного оцінки таких суддів, показників відповідності критеріїв кваліфікаційної оцінки та засобів їх встановлення затверджуються Вищою радою правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Також законопроектом визначається порядок формування ВККСУ - одного з ключових органів суддівського управління. Новий її складу (16 членів) буде призначений ВСП за результатами відкритого конкурсу, в якому зможуть взяти участь юристи, які мають відповідний стаж професійної діяльності. Відбір буде здійснюватися конкурсною комісією в складі представників суддівського корпусу та міжнародних експертів.

Крім того, пропонується виключити статтю 28-1 закону «Про Вищу раду правосуддя» щодо створення і діяльності Комісії з питань доброчесності та етики. Ця пропозиція враховує правову позицію КСУ, згідно з якою «орган, установу, утворену при конституційному органі, закон не може наділяти контрольною функцією в цьому конституційному органі».

Законопроектом також пропонується виключити із закону «Про судоустрій і статус суддів» положення щодо встановлення максимальної кількості суддів Верховного суду. Замість цього пропонується встановити загальне правило для визначення кількості суддів у суді, за яким ця функція покладається на ВРП за поданням Державної судової адміністрації України.

Проєктом вилучаються із закону №193 відповідні положення про порядок проведення відбору суддів в касаційних судах у складі Верховного суду, пов'язаного зі скороченням кількості суддів Верховного суду.

Передбачається також з урахуванням позиції Конституційного суду змінити процедури здійснення дисциплінарного провадження стосовно судді.

З метою забезпечення першочергових заходів щодо реформи органів прокуратури пропонуються відповідні зміни, пов'язані зі зміною назв регіональних прокуратур на обласні прокуратури.

«Ухвалення відповідного закону забезпечить виконання рішень Конституційного Суду України, дозволить сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, на яку покладаються функції з відбору та оцінки суддів», - вважають ініціатори.

Нагадаємо, Зеленський вніс до Ради законопроект про судову реформу 22 червня.

Раніше стало відомо, що КСУ визнав неконституційними положення судової реформи Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: